Podjetja 18.3.2022 17:00

Na voljo 88,5 milijona evrov za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost

Ljubljana, 18. marca - Javna agencija Spirit Slovenija je v uradnem listu danes objavila javni razpis za spodbujanje velikih investicij podjetij za večjo produktivnost in konkurenčnost. V treh odpiranjih bo na voljo 88,5 milijona evrov. Gre za drugi Spiritov razpis v okviru izvajanja načrta za okrevanje, v GZS so ga željno pričakovali.

Ljubljana. Evri, denar. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Evri, denar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Namen razpisa, ki je objavljen tudi na spletni strani agencije, je podjetja spodbuditi k trajnostno naravnanim investicijam z vlaganji v naprednejšo tehnologijo in avtomatizacijo poslovnih procesov.

Cilji so dvig produktivnosti in dolgoročne konkurenčnosti gospodarskih družb, skupaj z zagotavljanjem trajnosti in razogljičenja ter digitalizacije poslovanja, višja dodana vrednost izdelkov in storitev v slovenskem izvozu ter višje pozicioniranje slovenskih gospodarskih družb v globalnih verigah vrednosti, ohranjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo, krepitev globalnih in lokalnih verig vrednosti ter višja konkurenčnost posameznih členov v dobavnih verigah, pa tudi enakomernejša regijska porazdelitev investicij, pojasnjujejo na Spiritu.

Sofinancirane bodo investicije v osnovna sredstva, ki bodo prispevale k doseganju višje dodane vrednosti na zaposlenega, okoljsko odgovornemu ravnanju, večji energetski ter snovni učinkovitosti in ohranjanju delovnih mest.

Za dodelitev subvencije se lahko prijavi investitor z naložbo v vrednosti od enega do 12 milijonov evrov v predelovalni dejavnosti, od 0,5 milijona do treh milijonov evrov v storitveni dejavnosti in od 0,5 milijona do dveh milijonov evrov v razvojno-raziskovalni dejavnosti.

Pri tem mora naložbe v stroje in opremo predstavljati najmanj 50 odstotkov vrednosti investicije. Sofinanciranje je odvisno od velikosti gospodarske družbe in lokacije, kjer bo investicija izvedena.

Upravičeni stroški so stroški gradnje, nakupa osnovnih sredstev in transporta, montaže ter zagona strojev in opreme.

Na voljo bodo trije roki za oddajo vlog, in sicer 22. aprila, 1. oktobra in 12. januarja 2023. S sredstvi želijo na Spiritu podpreti do 59 investicijskih projektov.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so objavo razpisa pozdravili. Investicije gospodarstva so po besedah generalnega direktorja zbornice Aleša Cantaruttija ključnega pomena za okrepitev produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

"Podjetja so dolgo čakala na tovrstne podporne ukrepe in so v polni pripravljenosti za koriščenje tovrstnih subvencij," je navedel v sporočilu za javnost. Potreba po ukrepih v podporo projektom za investicije v gospodarstvu je po navedbah GZS izjemno velika, saj so bili tovrstni ukrepi izključeni iz večine razpisov v večletnem obdobju 2014-2020.

Izpostavil pa je nezadovoljstvo podjetij, ker se prijavni roki na javne razpise za gospodarstvo, ki jih v zadnjih tednih objavljajo državni organi, časovno prekrivajo, čeprav so na GZS predhodno opozarjali, da bodo imela določena podjetja težave, če se imajo namen prijaviti na več razpisov hkrati. Kot opozarja Cantarutti, razpolagajo namreč z omejenimi kadrovskimi in finančnimi zmogljivostmi.

Razpis za spodbujanje velikih investicij podjetij za večjo produktivnost in konkurenčnost je sicer drugi ukrep agencije Spirit v okviru izvajanja načrta za okrevanje in odpornost. Prvi je bil javni razpis za sofinanciranje izvajanja raziskovalnih, razvojnih in inovacijskih projektov konzorcijev podjetij, usmerjenih v zeleni prehod in krožno gospodarstvo. Razpis je bil objavljen sredi februarja, na voljo je 45 milijonov evrov.

Ob tem se trenutno na Spiritu pripravljajo na nove ukrepe v okviru načrta, kjer ima agencija predvidenih približno 180 milijonov evrov sredstev za zeleni prehod, digitalizacijo in rast produktivnosti slovenskega gospodarstva.

Letos bo agencija objavila še razpis za podporo malim in srednjim podjetjem ter zagonskim podjetjem pri prehodu na trajnostne in krožne poslovne modele (na voljo bo 12,8 milijona evrov) ter razpis za sofinanciranje izvajanja pilotno-demonstracijskih projektov (na voljo bo 30 milijonov evrov).