#družba 10.3.2022 13:02

Razglašeni zmagovalci tekmovanja BEST Hackathon 2022

Ljubljana, 10. marca - Organizatorji programerskega tekmovanja BEST Hackathon 2022, ki je potekalo med 25. in 26. februarjem, so razglasili zmagovalce - to so postali člani ekipe Mravljice na soncu z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Nagradi sta prejeli še ekipi Sigma in H, so sporočili iz BEST Maribor.

Ljubljana. Zmagovalne ekipe BEST Hackathona 2022: Mravljice na soncu, Sigma in H. Foto: Mihael Zotler/BEST Maribor

Ljubljana.
Zmagovalne ekipe BEST Hackathona 2022: Mravljice na soncu, Sigma in H.
Foto: Mihael Zotler/BEST Maribor

Bodoči strokovnjaki na področju računalništva ter študenti tehniških, tehnoloških in naravoslovnih smeri so se ukvarjali s programerskim izzivom, kako z računalniškim programom zagotoviti verodostojnost podatkov o porabi energentov in kako z umetno inteligenco napovedovati trende porabe za potrebe sprožanja nabavnih aktivnosti.

Prvo mesto je po izboru ocenjevalne komisije dosegla skupina kreativnih študentov s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki jo sestavljajo David Žele, Luka Četina, Tilen Ravnak in Primož Stoparčih. Zmagovalna ekipa je pripravila izvirno kreativno rešitev, ki v celoti temelji na strojnem učenju in celostnem analitičnem pristopu ter dodelanem konceptu napovedovanja potreb po energentu. Implementirali so konkretne rešitve in preizkusili več algoritmov in izmerili njihovo kakovost.

Nagrado za hackathonsko nalogo pa sta si po mnenju ocenjevalne komisije zaslužili še ekipi študentov ekipe Sigma (Juš Hladnik, Miha Torkar, Anže Alič in Matic Fučka) in ekipe H (Amra Bašagić, Nedžad Beus, Iztok Bajcar in Robert Samardžija) s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Zmagovalni ekipi je podjetje AquaSystems, ki sodeluje v projektu BEST Hackathon, podelilo denarno nagrado v vrednosti 1.500 evrov, drugo uvrščena ekipa je prejela 1.000, ekipa, ki je zasedla tretje mesto, pa 500 evrov.