Turizem 11.2.2022 15:22

Ljubljana najboljša destinacija v Evropi po izboru European Best Destinations

Ljubljana, 11. februarja - Organizacija European Best Destinations je Ljubljano uvrstila v vrh izbora najboljših destinacij v Evropi. Med drugim so zapisali, da je mesto "zakladnica vznemirljivih skrivnosti in naravnih radosti". Izpostavili so tudi, da se je Ljubljana kot druge evropske prestolnice odločila za zaprtje starega mestnega jedra za promet.

Ljubljana. Center mesta, ljudje. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center mesta, ljudje.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

European Best Destinations je Ljubljano predlani uvrstila med najbolj varne božične destinacije v Evropi, lani pa jo je razglasila za najboljšo zeleno prestolnico Evrope.

Letos so jo za zmagovalko 13. izvedbe projekta European Best Destinations 2022 med 20 destinacijami, ki jih je na podlagi prejšnjih uspehov predlagala posebna žirija, izbrali popotniki s celega sveta z glasovanjem, ki je potekalo med 20. januarjem in 10. februarjem, so sporočili iz Turizma Ljubljana.

Ob tem so izpostavili, da 92 odstotkov vseh glasov izhaja iz drugih držav, kar po njihovem mnenju dokazuje izjemno mednarodno privlačnost slovenske prestolnice. "S tem je Ljubljana postavila svojevrsten rekord v celotni zgodovini tekmovanja, od leta 2009 namreč še nobena država ni zmagala s tako velikim deležem glasov zunaj svojih meja," so zadovoljni v Turizmu Ljubljana.

Glas je oddalo 528.069 popotnikov iz 182 držav, pri čemer jih je Ljubljana prejela 75.642; največ iz Amerike, Italije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške.

"Je varno mesto z eno najvišjih kakovosti življenja v Evropi. Mesto, ki se ponaša z nazivom najboljše zelene prestolnice v Evropi in največjo zeleno površino na prebivalca v Evropi. Mesto dobrih praks, ki navdihujejo destinacije širom sveta. Predvsem pa je Ljubljana mesto, ustvarjeno za in s svojimi meščani, kjer je dobro živeti, delati, vlagati, se ustaliti s svojo družino, svojim projektom, svojim start-upom," je ob razglasitvi zmagovalke izpostavil direktor European Best Destinations Maximilien Lejeune.

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek pa ocenjuje, da gre za svojevrsten poklon mestu in njihovim prizadevanjem, da Ljubljano razvijajo v smeri trajnosti, mehke mobilnosti, visoke kakovosti življenja, pestre, na lokalnih posebnostih in surovinah temelječe ponudbe, vključenosti lokalnega prebivalstva.

Ljubljana pa ni privlačna destinacija le za popotnike. Kot so izpostavili pri European Best Destinations, "da bi razumeli ta zeleni čudež, ga obiskujejo tudi cele delegacije županov, okoljskih svetovalcev in urbanistov".