Podjetja 10.2.2022 12:26

Mediately s 7,2 milijona evrov za širitev aplikacije za zdravnike v Evropi

Ljubljana, 10. februarja - Podjetje slovenskih ustanoviteljev Mediately je prejelo 7,2 milijona evrov tujih investicij za širitev svoje mobilne aplikacije za zdravnike na največje evropske trge. Aplikacija zdravnikom olajša dostop do medicinskega znanja, saj jim kompleksne in obsežne medicinske vsebine poenostavi in prilagodi.

Ljubljana. Aplikacija Mediately. Foto: Mediately

Ljubljana.
Aplikacija Mediately.
Foto: Mediately

Mediately je zbral 7,2 milijona evrov za širitev s trenutno osmih trgov na celotno Evropo. Naložbo je vodil sklad Piton Capital, pridružili so se mu še sklad VentureFriends ter dosedanji vlagatelji Silicon Gardens, LAUNCHub Ventures in manjši angelski investitorji. Sredstva bodo uporabili za širitev na največje evropske trge in svojo vizijo nepogrešljive medicinske aplikacije približali 1,7 milijona evropskim zdravnikom, so danes sporočili iz podjetja.

"Uspešno so pritegnili zelo pomembno skupino uporabnikov, ki jo je sicer težje pridobiti na svojo stran - zdravnike. Organska rast, ki se večinoma širi od ust do ust, impresivno število zdravnikov, ki vsakodnevno uporabljajo aplikacijo, in izjemne ocene uporabnikov kažejo, da je ekipa ustvarila aplikacijo z dejansko visoko vrednostjo za zdravnike," je prepričana investitorka sklada Piton Capital Mira Mihaylova.

Kot pravijo v Mediatelyju, mora zdravnik poleg spremljanja novosti s področja medicine pri delu z bolniki poznati tudi predpise lastnega zdravstvenega sistema, omejitve pri predpisovanju zdravil, upoštevati smernice zdravljenja in diagnostične ukrepe.

Na eni strani imajo dostop do velikega obsega informacij o obravnavi bolnikov v idealnih razmerah, na drugi pa morajo upoštevati dejansko stanje v svojem delovnem okolju, pri čemer je pogosto na voljo premalo informacij za sprejemanje najboljših odločitev pri zdravljenju. Programska oprema v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah je večinoma namenjena administraciji, manj poudarka pa je na zdravljenju bolnikov in obveščanju zdravnikov, pravijo v podjetju.

Druge zdravniške mobilne aplikacije pa navadno ne upoštevajo lokalnih posebnosti, ki jih morajo zdravniki poznati in se po njih ravnati. Tako so pogosto prepuščeni sami sebi in informacije pridobivajo iz različnih virov, kar vzame ogromno časa ob že tako natrpanem zdravniškem urniku, utemeljujejo uporabo svoje aplikacije.

"Zdravniki bi morali imeti pri svojem delu dostop do najboljše podpore pri odločanju, ne glede na to, ali delajo na vrhunski zasebni kliniki ali v oddaljeni ambulanti družinskega zdravnika. Le tako lahko najbolje poskrbijo za zdravje svojih bolnikov, in pri tem jim želimo pomagati," je dejal izvršni direktor Mediatelyja Blaž Triglav.

Aplikacija zdravnikom omogoča boljšo obravnavo bolnikov, hitrejše in natančnejše postavljanje diagnoze in učenje o napredkih medicine v njihovem lokalnem jeziku, prilagojeno lokalnemu zdravstvenemu okolju. To pospešuje delo ter zagotavlja hitro in natančno podporo pri odločanju, kar je bistveno zanje in za njihove bolnike.

Aplikacija je bil v začetku na voljo le slovenskim zdravnikom. Danes je pri vsakodnevnem delu uporablja 80 do 90 odstotkov slovenskih zdravnikov, pravijo in dodajajo, da je pozitiven odziv doma spodbudil željo po širitvi na številne evropske trge, kjer se je uspeh ponovil. Trenutno je aplikacija na voljo v osmih državah

"Mediately ima visok potencial postati vodilna platforma medicinskega znanja za evropske zdravnike. Poleg tega je njihov produkt močen komunikacijski kanal za farmacevtska podjetja, saj jim omogoča komunikacijo z večjim številom zdravnikov na manj vsiljiv in merljiv način. Glede na izjemno ekipo in njihove storitve smo prepričani, da lahko zgodbo o uspehu v Srednji in Vzhodni Evropi podjetje razširi na največje zahodnoevropske trge," je dejal ustanovni partner sklada VentureFriends Apostolos Apostolakis.

"S podjetjem Mediately sodelujemo že od njihovega začetka. Že takrat smo bili priča ne le občudovanja vrednemu prodoru med evropske zdravnike, temveč tudi predanosti ekipe, ki si prizadeva zdravnikom omogočiti najboljšo možno programsko pomoč. To potrjuje ogromno število vsakodnevnih uporabnikov na trgih, kjer je aplikacija na voljo," pa je dodal generalni partner sklada LAUNCHub Ventures, ki je bil eden prvih podpornikov podjetja Mediately, Stanislav Sirakov.