Podjetja 21.1.2022 13:50

Slovenska zdravilišča in terme lani z boljšim obiskom, leto 2022 nepredvidljivo

Celje, 21. januarja - Slovenska naravna zdravilišča in terme so lani zabeležili večji obisk kot v 2020, a ta še vedno zaostaja za letom 2019. "Tudi leto 2022 bo izjemno zahtevno za celotno turistično panogo in že sedaj lahko napovemo, predvsem nepredvidljivo," so danes sporočili iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Podčetrtek, Terme Olimia. Zdravilišče, terme, bazen. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Podčetrtek, Terme Olimia.
Zdravilišče, terme, bazen.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V 13 termah in zdraviliščih, ki so člani skupnosti, so lani zabeležili 583.607 gostov, ki so ustvarili nekaj več kot 2,2 milijona nočitev. "Predvsem v drugi polovici leta 2021, ko so lahko sprejemali vse goste, ne le zdraviliške, so bili terme in zdravilišča nadpovprečno dobro zasedeni," so poudarili.

Prihodov gostov je bilo v primerjavi z letom 2020 za 22,4 odstotka več, medtem ko je bila rast nočitev 18,1-odstotna.

Vendar so za rast zaslužni domači gostje. Tujih gostov so namreč v zdraviliščih in termah zabeležili le 100.690, kar je 10,6 odstotka manj kot v letu 2020, delež tujih gostov v skupnem številu pa je dosegel 17,3 odstotka. So pa tuji gostje ustvarili 416.580 nočitev, kar je 7,1 odstotka več kot v letu 2020, delež tujih nočitev pa je bil 18,9-odstoten.

Pomembno so k boljšim številkam nočitev prispevali gostje iz Poljske (+288 odstotkov), Belgije (+248 odstotkov), Češke (+198 odstotkov), Nizozemske (+64 odstotkov) in Nemčije (+37 odstotkov).

Slabše rezultate kot v predhodnem letu so zabeležili pri gostih iz Avstrije, ki so sicer najštevilčnejši, a so ti ustvarili devet odstotkov manj nočitev. Zelo velik padec so medtem zabeležili pri gostih s Hrvaške (-53 odstotkov) in Italije (-38 odstotkov).

Dosežene lanske številke so v primerjavi z letom 2019 tako pri prihodih kot pri ustvarjenih nočitvah za 26,5 odstotka slabše.

"O napovedih in pričakovanjih v tem letu pa je v tem trenutku edina ugotovitev ta, da so predvsem nepredvidljivi," so poudarili v skupnosti. Ob tem so navedli anketo, ki jo je izvedla Turistično gostinska zbornica Slovenije in iz katere izhaja, da napovedi poslovanja za prvo polovico letošnjega leta kažejo na doseganje le polovičnih vrednosti v primerjavi z zadnjim normalnim turističnim letom 2019.

V skupnosti so spomnili, da je bilo poslovanje v letu 2020 z izjemo zdraviliškega zdravljenja in poslovnega turizma v prvih štirih mesecih prepovedano. "Pot do okrevanja slovenskega turizma bo še zelo dolga," so ocenili.

Trenutno razen podaljšane možnosti unovčevanja turističnih bonov - unovčevanja v trenutni epidemiološki situaciji praktično ni - ni v veljavi nobenega državnega ukrepa pomoči, zato je zbornica na pristojne naslovila zahtevo po takojšnjem izplačilu že večkrat obljubljenega dodatka za turizem, poziva pa tudi k ponovnemu sprejetju ukrepa skrajšanega delovnega časa.

"Turizem je s posledicami epidemije prizadet do te mere, da bo potreboval dolgotrajno in sistemsko pomoč," so še poudarili v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč in dodali, da svetovni analitiki napovedujejo okrevanje turizma na raven iz leta 2019 šele spomladi 2024.