14.1.2022 16:00

Matevž Lenarčič bo meril onesnaženost zraka nad Sarajevom

Slovenske Konjice, 14. januarja - Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je danes z letališča v Slovenskih Konjicah poletel proti Sarajevu, kjer bo v prihodnjih dneh opravil meritve aerosoliziranih delcev v ozračju nad področjem, ki sodi med najbolj onesnažene v Evropi in na svetu, so sporočili z Univerze v Novi Gorici.

Ljubljana. Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Pri raziskavah bo Lenarčič sodeloval z vodjo znanstveno raziskovalne ekipe GLWF (Green Light World Flight) Grišo Močnikom z Univerze v Novi Gorici.

V prvem delu misije bosta opravila meritve nad Bosno in Hercegovino, ko bo Lenarčič letel nad Banjaluko, Zenico, Kaknjem in Sarajevom, let pa bo nato nadaljeval nad Ugljevikom in Tuzlo. Z meritvami bosta nadaljevala v začetku aprila, ko so predvideni poleti nad deli Srbije, ki prav tako veljajo za zelo onesnažene.

"Določili bomo vire onesnaženja zraka in njihov prispevek, širjenje onesnaževanja in vpliv na podnebje. Rezultati meritev v ozračju bodo združeni z meritvami na tleh, ki jih izvajajo znanstveniki v državah v regiji, s katerimi sodelujemo na dolgoročnih projektih. Meritve bodo služile kot osnova za določanje ukrepov za zmanjševanje onesnaževanja," je pred odhodom povedal Močnik.

Onesnaženost zraka z delci je odgovorna za sedem do osem milijonov prezgodnjih smrti po vsem svetu. Energetska revščina ljudi sili v uporabo starejših dizelskih avtomobilov in drv za ogrevanje gospodinjstev, kar sta najpomembnejša vira onesnaženja zraka v Evropi.

Na gosto poseljenih območjih Zahodnega Balkana ljudje dihajo zelo slab zrak, ki škoduje njihovemu zdravju, obenem pa je to zelo slabo raziskano območje. Obstoječi podatki iz leta 2020 za območje Sarajeva kažejo, da je ta del Evrope ena najbolj onesnaženih regij na svetu.

Glavni partner in pobudnik projekta je NLB, ki je poslovno prisotna na tem območju.