Podjetja 10.1.2022 10:59

Ustvarjalec slovenske pametne hišice po novi finančni injekciji tudi s predstavitvijo na CNN

Ljubljana/Atlanta/Boston, 10. januarja - Podjetje Bird Buddy, zmagovalec lanskega izbora za slovenski startup leta in snovalec istoimenske pametne ptičje krmilnice, žanje nove uspehe. Po tistem, ko je decembra od ameriške družbe General Catalyst prejel dodatno finančno injekcijo v vrednosti 8,5 milijona dolarjev, je pred dnevi dobil tudi predstavitev na platformah televizijske mreže CNN.

Ljubljana.
Pametna ptičja hišica Bird Buddy.
Foto: Kickstarter
Arhiv STA

V okviru rubrike CNN Business so tako zavrteli približno dveminutni posnetek, v katerem nastopa ustanovitelj in gonilna sila Bird Buddyja Franci Zidar. V njem med drugim navedejo snovalce, da pametna ptičja hišica skupaj s spremljajočo aplikacijo, ki prepoznava in opiše ptice, ki se hranijo v hišici, opazovanje ptic dviguje na novo raven.

Kot enega osrednjih ciljev projekta snovalci navedejo varstvo narave, saj bodo podatki, zbrani s pametno hišico, po njihovem prepričanju zelo koristni za naravovarstvenike, tako glede sprememb v populaciji ptičev kot pri spremljanju letnih selitev različnih vrst. Ti podatki bodo znanstveni skupnosti prosto na voljo, po načelu odprte kode.

Že v začetku decembra je medtem Bird Buddy v okviru novega zbiranja zagonskih sredstev prejel novo finančno injekcijo v višini 8,5 milijona dolarjev. Po podatkih s platforme Crunchbase je bil investitor družba General Catalyst s sedežem v mestu Cambridge v ameriški zvezni državi Massachusetts. Ob tej priložnosti je Zidar za portal TechCrunch med drugim izjavil, da je namen projekta med drugim tudi v večji meri povezati ljudi z naravo in pasivne opazovalce ptic spremeniti v aktivne.

Bird Buddy je bil sicer junija lani razglašen tudi za slovenski startup leta, že pred tem pa je na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter v dobrem mesecu dni zbral 4,2 milijona evrov.

Njihov izdelek je pametna ptičja krmilnica, katere osnovni komplet zajema ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja.

Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika krmilnice. Ta lahko ptico s pomočjo aplikacije fotografira. S pomočjo umetne inteligence aplikacija prepozna vrsto ptice, uporabnikom pa omogoča urejanje in deljenje fotografij ptic ter jim ponuja nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic.