7.1.2022 10:18

Znanstveniki po Leonardu DiCapriu poimenovali novo drevo

London, 7. januarja - Znanstveniki v britanskem kraljevem botaničnem vrtu Kew so sporočili, da so po svetovno znanem igralcu Leonardu DiCapriu poimenovali novo drevo. Igralec naj bi bil zaslužen za reševanje kamerunskega deževnega gozda Ebo, v katerem raste drevo Uvariopsis dicaprio, pred sečnjo, poroča britanski BBC.

ZDA, Los Angeles. Filmski igralec Leonardo Di Caprio. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Filmski igralec Leonardo Di Caprio.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Drevo z uradnim latinskim imenom Uvariopsis dicaprio raste le v kamerunskem gozdu Ebo, znanem po izjemni biotski raznovrstnosti. Majhno tropsko zimzeleno drevo "dicaprio" ima svetleče rumene cvetove, ki rastejo iz njegovega debla. Znanstveniki so ga našli le na majhnem območju gozda in je kritično ogroženo.

"Menimo, da je bil (DiCaprio) ključnega pomena pri ustavitvi sečnje gozda Ebo," je dejal botanik Martin Cheek z botaničnega vrta Kew.

Znanstveniki in naravovarstveniki so bili zgroženi, ko so slišali za načrte, ki bi omogočili odpiranje velikih predelov gozda Ebo za sečnjo. V enem največjih razmeroma nedotaknjenih deževnih gozdov v srednji Afriki namreč živi ljudstvo Banen, v njem pa je mogoče najti edinstveno floro in favno, vključno z ogroženimi gorilami, šimpanzi in gozdnimi sloni.

Mednarodni strokovnjaki so kamerunski vladi napisali pismo, v katerem so dokumentirali dragocene živalske in rastlinske vrste, ki jim grozi izumrtje. To je opazil tudi DiCaprio, ki je z objavami na družbenih omrežjih milijonom svojih sledilcev kampanji dal zagon. Vlada je pozneje preklicala načrte za dovolitev sečnje, čeprav gozd še ni bil uradno razglašen za nacionalni park.

Lani so znanstveniki botaničnega vrta Kew in njihovi sodelavci uradno poimenovali več kot 200 rastlin in gliv z vsega sveta. Več teh novih vrst je že izumrlo, mnoge pa so ogrožene zaradi krčenja gozdov in suš, poplav in požarov, ki jih povzročajo podnebne spremembe.

Cheek je dejal, da je seznam odkritij iz leta 2021 še en opomnik, da je to naša zadnja priložnost, da najdemo neznane vrste, jih poimenujemo in zaščitimo, preden izumrejo.