4.1.2022 19:22

Vesoljski teleskop James Webb dokončno razvil svoj senčnik

Washington, 4. januarja - Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je teleskop James Webb, ki so ga na božič izstrelili v vesolje, dokončno razvil in napel svoj senčnik, ki ga potrebuje za zaznavanje infrardečih signalov iz oddaljenega vesolja.

ZDA, Washington. Model vesoljskega teleskopa James Webb. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

ZDA, Washington.
Model vesoljskega teleskopa James Webb.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Senčnik je sestavljen iz petih plasti in je velik kot teniško igrišče. Vsaka plast se je dva dni razvijala ena za drugo. Sestavljen je iz lahkega materiala "kapton", ki je prevlečen s silikonom. Ima tudi posebne šive, ki preprečujejo trganje v primeru srečanja z meteorji ali kupom vesoljskega smetja, ki ga je človeštvo doslej poslalo v orbito.

Ker je teleskop prevelik, da bi ga lahko spravili v raketo, so ga poslali v vesolje zloženega. Razvitje senčnika teleskopa James Webb je prvi tak podvig Nase in ob uspehu je v kontrolni sobi na Zemlji izbruhnil olajšani in navdušeni aplavz, poroča tiskovna agencija AFP.

James Webb je največji vesoljski teleskop doslej in trenutno je na pol poti do svoje orbite okrog Zemlje v oddaljenosti 1,5 milijona kilometrov. Sposoben naj bi bil zaznati zvezde in galaksije, ki so nastale pred 13,5 milijarde leti, zaradi česar bodo znanstveniki dobili pogled iz obdobja nastanka vesolja.

Poleg tega bo tudi preučeval oddaljene planete v upanju, da morda odkrije takega, ki bi bil sposoben ohranjati življenje podobno kot na Zemlji.