Slovenija 30.12.2021 12:23

Na voljo novih 95 milijonov evrov posojil SID banke

Ljubljana, 30. decembra - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes SID banki izplačalo tretjo tranšo evropskih sredstev, s čimer je podjetjem na voljo 94,9 milijona evrov. Gre za povratna sredstva, med drugim namenjena posojilom in portfeljskim garancijam za raziskave, razvoj in inovacije ter posojilom za energetsko prenovo javnih stavb.

Šmartno pri Slovenj Gradcu, Center Kope. Predstavitev možnosti pridobitve ugodnih dolgoročnih posojil SID banke za kapitalsko utrjevanje malih in srednje velikih podjetij. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Šmartno pri Slovenj Gradcu, Center Kope.
Predstavitev možnosti pridobitve ugodnih dolgoročnih posojil SID banke za kapitalsko utrjevanje malih in srednje velikih podjetij.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ministrstvo je novembra 2017 s SID banko podpisalo sporazum o financiranju operacije Finančni instrumenti 2014-2020, s katerim so slovenskemu gospodarstvu v tem obdobju na voljo finančni instrumenti v višini 253 milijonov evrov evropskih sredstev, ki skupaj s slovensko udeležbo obsegajo 379,5 milijona evrov sredstev.

Evropska sredstva se SID banki izplačujejo v štirih enakih tranšah po 63,3 milijona evrov evropskih sredstev, kar skupaj s slovensko udeležbo predstavlja 94,9 milijona evrov finančnih instrumentov, ki so na voljo gospodarstvu do porabe sredstev, so v sporočilu za javnost pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Do sedaj sta bili izplačani dve tranši v skupni višini 126,6 milijona evrov evropskih sredstev oziroma 189,7 milijona evrov skupaj s slovensko udeležbo, v okviru teh pa so na voljo še neporabljena sredstva v višini 23,8 milijona evrov.

Ministrstvo je danes izplačalo tretjo tranšo evropskih sredstev skladu skladov SID banki za izvajanje finančnih instrumentov v višini 63,3 milijona evrov evropskih sredstev, od tega za posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije 22 milijonov evrov, za mikrokredite, portfeljske garancije in lastniško financiranje malih in srednje velikih podjetij 33,8 milijona evrov, za posojila za energetsko prenovo javnih stavb 6,2 milijona evrov ter za posojila za investicije na področju urbanega razvoja 1,3 milijona evrov.

Z izplačilom tretje tranše je podjetjem, samostojnim podjetnikom, socialnim podjetjem in zadrugam, osebam ožjega in širšega javnega sektorja ter občinam skupaj s slovensko udeležbo znova na voljo novih 33 milijonov evrov za posojila in portfeljske garancije za raziskave, razvoj in inovacije, 50,6 milijona evrov za mikrokredite, portfeljske garancije in lastniško financiranje za mala in srednje velika podjetja, 9,4 milijona evrov za posojila za energetsko prenovo stavb ter 1,9 milijona evrov za posojila za posojila za investicije na področju urbanega razvoja.