Turizem 25.12.2021 8:07

Znak Green&Safe nosi več kot 1100 destinacij in ponudnikov

Ljubljana, 25. decembra - Z znakom Green&Safe, ki označuje visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila v turizmu, se ponaša več kot 1100 slovenskih destinacij in ponudnikov. Gre za eno ključnih orodij, s katerim slovenski turizem gostom sporoča, da lahko pri nas dopustujejo varno in zdravo.

"V času negotovosti zaradi pojava novega koronavirusa je uspešnost v turistični panogi odvisna od zaupanja gostov, da lahko pri nas dopustujejo tako, da ne ogrožajo svojega zdravja in varnosti," poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji (STO). Da bi ohranili in še povečali zaupanje v znamko I feel Slovenia, so že maja 2020 zastavili odgovorne potovalne standarde v turizmu, ki jih združujejo v vsebinski komunikacijski platformi in znaku Green&Safe.

"S tem znakom označujemo in poudarjamo visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila za turistične ponudnike in destinacije. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in varna turistična destinacija," so pojasnili.

Do sedaj je uporabo komunikacijskih orodij in znaka Green&Safe registriralo več kot 1100 ponudnikov turističnih storitev v Sloveniji, pojasnjujejo na STO.

Da so slovenski zdravstveni in higienski standardi v skladu s standardiziranimi globalnimi higienski protokoli varnih potovanj, potrjuje tudi pridobitev mednarodnega znaka Safe Travels Svetovnega potovalnega in turističnega sveta (WTTC). Slovenija je bila junija 2020 med prvimi prejemnicami tega znaka na svetu.

"Med pomembnimi posledicami svetovne pandemije koronavirusa so spremenjeni kriteriji turistov pri izbiri destinacij, nastanitev, doživetij, programov, paketov. V teh razmerah je Slovenija kot ena od najbolj varnih držav na svetu po kriterijih Global Peace Index in kot destinacija trajnostnega turizma, ki je že pred pandemijo razvoj svojega turizma usmerjala v butična doživetja, v prednosti. Zdaj je čas, da to prednost še poudarimo," so ob pridobitvi znaka Green&Safe junija letos navedli v Javnem zavodu Sotočje Medvode.

"Zavezani smo k odgovornemu, varnemu in zelenemu turizmu. Zato uporabljamo znak Green&Safe, ki simbolizira naše visoke higienske standarde in trajnostno naravnanost do okolja, v katerem živimo. Nakazuje varnost destinacije Laško, ki je zaupanja vredna, saj omogoča varen in obenem še vedno prijeten obisk," so o uporabi znaka zapisali v Thermani Laško.

Da je znak odgovornih potovalnih standardov v času epidemije covida-19 pomemben kazalnik odgovornega ravnanja, poudarjajo v Muzeju premogovništva Slovenije. "Muzej premogovništva Slovenije si tudi v času negotovosti zaradi pojava koronavirusa vseskozi prizadeva za odgovorno ravnanje. Varnost je v muzeju popolnoma zagotovljena, poskrbljeno pa je tudi za visoke higienske standarde in protokole," zatrjujejo ob tem.

V belokranjski Rezidenci Ana pa so se s pridobitvijo znaka Green&Safe zaobljubili, da svojim gostom omogočijo čim bolj brezskrben dopust. "Svojim gostom tako zagotavljamo potrebo po varnosti in visokih higienskih zahtevah," so navedli v omenjeni nastanitvi.

Turistični ponudniki, ki registrirajo uporabo orodja Green&Safe, prejmejo nalepko odgovornih potovalnih standardov, ki združuje znak Green&Safe in globalni znak Safe Travels WTTC. To lahko namestijo na vidno mesto nastanitvenih objektov, turistično-informacijskih centrov, kulturnih ustanov, gostinskih obratov, zdravilišč, turističnih agencij in podobno, znak pa lahko umestijo tudi na svoje spletne strani in digitalna orodja. Poleg tega jim je omogočen dostop do komunikacijskih orodij in znaka ter priporočil uporabe Green&Safe.

STO v sklopu orodja poziva tudi k raziskovanju trajnostnih poslovnih priložnosti v turizmu. "Turizem prihodnosti temelji na odgovornosti in varnosti, zdravem življenjskem slogu in trajnostnem razvoju, načela in prakse, vpete tudi v strategijo razvija turizma v Sloveniji. Povezujmo jih z novimi poslovnimi modeli, digitalizacijo in učinkovitostjo, ki lahko pravočasno odgovori na spremenjene potrebe in želje gostov," poudarjajo.

Izvajalce turistično-gostinske dejavnosti pa pozivajo tudi, naj sledijo priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in izvajajo ukrepe, ki so smiselni za vrsto in obseg njihove dejavnosti.