22.12.2021 12:52

Finalistke za besedo leta po izboru ZRC SAZU večinoma povezane z epidemijo

Ljubljana, 22. decembra - Strokovna komisija za izbor besede leta ZRC SAZU je danes izbrala deset besed ali besednih zvez, ki gredo v finale. Dodana je še Delova beseda leta, tako da je v finalu 11 kandidatk, ki so večinoma povezane z epidemijo. Te so dolgi kovid, komunikacija, kronometer, odlok, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka in voda.

Ljubljana. Akcija Beseda leta, ki jo izbira Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Foto: ZRC SAZU

Ljubljana.
Akcija Beseda leta, ki jo izbira Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.
Foto: ZRC SAZU

Člani strokovne komisije so Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof in Agata Tomažič, so zapisali v Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Med neologizmi, torej besedami, ki v jeziku še niso splošno uveljavljene, si kot najbolj posrečena po njihovih navedbah zasluži omembo beseda koronijec. Pomeni pripadnika generacije, rojene v času korone.

Za besede, ki so kandidatke za besedo leta, bo mogoče oddati glas od 3. do 12. januarja točno opoldne, ko bo potekala slovesna razglasitev besede in kretnje leta. Pripravili jo bodo v atriju ZRC v Ljubljani. Zaradi epidemije covida-19 bo brez občinstva, a bodo zagotovili prenos v živo po kanalu YouTube.

Izbor kandidatk za besedo leta je hkrati gradivo za t. i. pesem leta. Ta mora vsebovati vse naštete besede in še kaj po lastnem navdihu. Pesmi sprejemajo do 8. januarja na elektronskem naslovu beseda.leta@zrc-sazu.si. Avtorica ali avtor najboljše pesmi bo za nagrado dobil zvočno knjigo, in sicer Desetega brata Josipa Jurčiča v interpretaciji Iztoka Mlakarja.