11.11.2021 12:52

Znanstveniki pozvali k takojšnjemu ukrepanju za zaustavitev segrevanja

Glasgow, 11. novembra - Več kot 200 znanstvenikov s področja podnebja je v odprtem pismu pozvalo udeležence podnebne konference COP26 v Glasgowu k takojšnjemu ukrepanju za zaustavitev segrevanja ozračja. Kot so opozorili, se nekaterih posledic podnebnih sprememb ne bo dalo popraviti več generacij.

Škotska, Glasgow. V Glasgowu poteka Podnebna konferenca COP26. Foto: dpa/STA

Škotska, Glasgow.
V Glasgowu poteka Podnebna konferenca COP26.
Foto: dpa/STA

"Podnebni znanstveniki poudarjamo, da so potrebni takojšnji, odločni, hitri, trajni in obsežni ukrepi," da bi ohranili segrevanje v okviru pariškega cilja, piše v pismu, ki so ga podpisali raziskovalci z vsega sveta.

Osrednja naloga konference COP26, ki se bo končala v petek, je implementacija Pariškega podnebnega sporazuma, ki od držav zahteva omejitev dviga globalne temperature na občutno pod dve stopinji in prizadevanja za 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijskimi ravnmi.

A so pri Združenih narodih opozorili, da bi tudi dosedanje zaveze še vedno lahko povzročile "katastrofalno" segrevanje do 2,7 stopinje Celzija do leta 2100, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Med podpisniki odprtega pisma so tudi strokovnjaki, ki so sodelovali pri sestavljanju avgusta objavljenega poročila Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC). Iz poročila izhaja, da bo povprečna globalna temperatura ozračja že okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija. Gre za najresnejše opozorilo doslej, da svetu in človeštvu grozijo katastrofalne naravne nesreče.

V odprtem pismu zato pozivajo delegate, da "v celoti priznajo" zbrane znanstvene dokaze o resnih grožnjah, ki jih prinašajo podnebne spremembe.

"COP26 je zgodovinski trenutek za usodo podnebja, družb in ekosistemov, saj se je planet zaradi človekovih dejavnosti že segrel za približno 1,1 stopinje Celzija, od nadaljnjih emisij toplogrednih plinov pa bo odvisno prihodnje segrevanje," so še zapisali v pismu.