Mediji 28.10.2021 12:33

Pred 93 leti začel oddajati Radio Ljubljana

Ljubljana, 28. oktobra - Danes je dan Radiotelevizije Slovenija, saj je na današnji dan leta 1928 začela redno oddajati prva slovenska radijska postaja, takratni Radio Ljubljana. Radijska postaja tako praznuje 93. obletnico obstoja. Poskusno je sicer začela delovati že dva meseca pred uradnim odprtjem, 1. septembra 1928, so zapisali na spletni strani RTV.

Ljubljana.
Mikrofon, studio.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Največ zaslug za slovenski radio ima inženir Marij Osana, ki je leta 1924 začel v Ljubljani poskusno oddajati prek oddajnika, ki ga je naredil sam. Prvega septembra 1928 je nato poskusno začel delovati Radio Ljubljana, 28. oktobra istega leta pa so začeli z rednim radijskim programom.

Radio Ljubljana je bil tedaj druga radijska postaja v Kraljevini SHS. Novembra leta 1928 je postajo dnevno poslušalo 3000 "abonentov" in gotovo še vsaj toliko poslušalcev, postajo je bilo mogoče slišati 1100 kilometrov daleč, so zapisali na spletni strani RTV.

Radijskih tonskih zapisov iz časa nastanka radia v arhivih na Slovenskem ni. Večina radijskih oddaj je potekala v živo, saj je to narekovala takratna tehnologija, tako da so tudi plošče sprva vrteli pred mikrofonom in je bila kakovost zvoka zato zelo slaba. Pozneje, ko je že bilo mogoče snemati, pa so ohranjeni le kakšni govori ali koncertni posnetki.

Iz zapisov in statistik je mogoče razbrati, da je imel Radio Ljubljana v prvih trinajstih mesecih svojega oddajanja 2420 ur programa. Leta 1997 pa je Radio Slovenija skupno oddajal 22.284 ur programa.

Nacionalni radijski programi imajo danes sedež v Ljubljani in oddajajo v slovenščini, to so 1. program Radia Slovenija, Val 202 in ARS. Regionalne postaje imajo sedež v regionalnih RTV-centrih, oddajajo pa v slovenščini ali v jezikih manjšin, dostopne pa so samo v regijah nastanka.

Poleg Radia Koper/Capodistria, Radia Maribor in Pomursko-madžarskega radia zadnja leta v okviru RTV Slovenija uspešno deluje tudi Radio Slovenija International s sedežem v Mariboru, ki oddaja v nemškem in angleškem jeziku.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v sredinem intervjuju na prvem programu Radia Slovenija nekaj besed namenil tudi radiu. Dejal je, da se zaveda, da je radio zelo pomemben del RTV Slovenija, čeprav je res, da "ima precej večji domet, vsaj v očeh gledalcev, televizija". Čeprav je veliko izziv ravno na televiziji, pa to po njegovih besedah ne pomeni, da si radio ne zasluži pozornosti in tudi novih idej, novih rešitev.

Televizija Slovenija deluje od 28. novembra 1958 in bo novembra praznovala 63 let delovanja.