Mediji 27.10.2021 15:58

Radio Prvi obeležuje 300. oddajo Možgani na dlani

Ljubljana, 27. oktobra - V sklopu praznovanj dneva RTV Slovenija bodo na prvem programu Radia Slovenija v četrtek slavnostno izvedli 300. epizodo oddaje Možgani na dlani. Avtorica in voditeljica oddaje Mojca Delač se bo med 5. in 9. uro v jutranjem programu o možganih pogovarjala s štirimi strokovnjaki na področju nevroznanosti.

Ljubljana, Kolodvorska ulica. Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija). Radio Slovenija, Prvi program, Val 2020, program ARS. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Kolodvorska ulica.
Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija).
Radio Slovenija, Prvi program, Val 2020, program ARS.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V slavnostni program 28. oktobra se bosta vključila Leja Dolenc Grošelj, specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja, evropska strokovnjakinja za medicino spanja in nevrolog Blaž Koritnik, predstojnik Kliničnega Inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana. Gosta bosta tudi Maja Bresjanac, vodja Laboratorija za regeneracijo in plastičnost živčevja na Inštitutu za Patološko fiziologijo ter predsednica Slovenskega društva za nevroznanost - Sinapsa ter nevrolog Zvezdan Pirtošek, predstojnik Katedre za nevrologijo ljubljanske medicinske fakultete.

V duhu nevroznanosti bo tudi javljanje s terena: ob 6.45 bo ljubljanski dopisnik Peter Močnik obiskal oddelek za rehabilitacijo pacientov po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji na URI Soča.

V radijskem etru je oddaja Možgani na dlani premierno zazvenela 1. oktobra leta 2015, ko se je Mojca Delač z Markom Hawlino odpravila v svet vidnega zaznavanja in fosfenov. Od takrat je postala prva slovenska redna tedenska oddaja o možganih, ki na poljuden način brska po svetu nevroznanosti s pomočjo domačih in tujih strokovnjakov, so na RTV Slovenija zapisali v sporočilu za javnost.

V sklopu oddaje se zvrstijo tudi različne serije in projekti, od aktualnega vprašanja človeške bližine do gibanja in rekreacije za telo in možgane. S cikli V omrežjih zvoka sodeluje v okviru projekta B-AIR, marca pa se že nekaj let tematsko pridruži Tednu možganov, zadnji dve sezoni v radijskem sodelovanju s Frekvenco X v seriji Na valovih odnosov.