Startupi #družba 22.10.2021 9:10

Inovacija iz sveta padalstva do zmage na slovenski izvedbi hekatona Nasa Space Apps Challenge

Sežana, 22. oktobra - Na letošnji slovenski izvedbi hekatona Nasa International Space Apps Challenge, ki jo je organiziral Inkubator Sežana, je zmagala inovacija iz sveta padalstva. Za omenjeno inovacijo stoji 31-letni Matej Francelj iz Spodnje Slivnice, so pred časom sporočili iz Inkubatorja Sežana.

Sežana. Na slovenski izvedbi tekmovanja NASA Space Apps Challenge 2021 je zmagal Matej Francelj z inovacijo iz sveta padalstva. Foto: Matej Francelj/Inkubator Sežana

Sežana.
Na slovenski izvedbi tekmovanja NASA Space Apps Challenge 2021 je zmagal Matej Francelj z inovacijo iz sveta padalstva.
Foto: Matej Francelj/Inkubator Sežana

"Moj izziv je bil oblikovanje mehanske ločevalne naprave, ki lahko v prostoru brez pirotehnike gladko sprosti dva dela drug od drugega. Nadgradil sem sistem s tremi obroči, ki se uporablja pri padalstvu, za hitro ločevanje dveh delov z električnim sistemom, ki je manjši od AAA-baterije. Lahko se ga uporabi tudi za velike in majhne satelite ter številne druge aplikacije," je pojasnil nagrajeni inovator.

Naslednji koraki so prototipiranje različnih velikosti, inštalacija predstavljene razvite tehnologije, preskušanje zanesljivosti sistema in pridobitev ustreznih certifikatov za uporabo v vesolju, je še dodal zmagovalec, ki je nastopal pod imenom Matej Francelj - Slovenia = MF.

Drugo mesto in zmago v kategoriji po izboru ljudstva so slavili Ptujčani iz Šolskega centra Ptuj - Višje strokovne šole, ki so tekmovali pod imenom VSS_SCPtuj_SLO. Martin Terbuc, Marjan Bezjak in Žan Šadl-Ferš so predstavili aeroponiko za preživetje v vesolju. Razvili so zanesljiv in učinkovit sistem gojenja rastlin, ki koreninam zagotavlja vodo in hranila iz megle v zraku v neprepustnem, temnem in zaprtem prostoru. Aeroponika temelji na optimizaciji proizvodnje hrane z zmanjšano porabo vode, gnojil in prostora.

Tretje mesto je zasedel Jan Terpin. V dveh dneh je razvil videoigro Space Pioneers. Gre za izobraževalno igro za srednješolce, ki se osredotoča na ohranjanje avatarja pri življenju in zdravju med potovanjem od Zemlje do Marsa in nazaj. Pri tem premaguje najtežje izzive in tveganja, ki nastajajo pri vesoljskih poletih.

Predstavnika iz Slovenije bo v naslednjih mesecih ocenila strokovna komisija iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Nagrada za zmagovalce je ogled izstrelitve rakete in možnost sodelovanja pri razvijanju ideje z Naso in investitorji v posebnem pospeševalniškem programu.

Sicer pa je bila letošnja edicija na svetovni ravni rekordna. Z 28 izzivi se je spoprijelo rekordnih 28.000 sodelujočih iz 162 držav, ter predstavilo 2814 projektov, so še sporočili iz Inkubatorja Sežana.

Nasa International Space Apps Challenge je 48-urni mednarodni razvojni tehnološki maraton - hekaton, na katerem udeleženci rešujejo globalne izzive, na podlagi javno dostopnih podatkov ameriške vesoljske agencije Nasa, ki že 10 let množično in hkrati poteka v več kot 160 državah po celem svetu. Letos so ga že tretjič, kot edini v Sloveniji, organizirali v Inkubatorju Sežana, potekal je 2. in 3. oktobra.