Expo 2020 21.10.2021 15:56

Drugi poslovni forum na slovenskem paviljonu na Expu v znamenju vesolja

Dubaj, 21. oktobra - Slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju je danes gostil drugi poslovni forum, tokrat na temo vesoljskih tehnologij. "Prepričan sem, da bo naša predstavitev odskočna deska za intenziviranje aktivnosti in večjo vidnost Slovenije v sektorju vesolja," je poudaril državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Združeni arabski emirati, Dubaj. Slovenski paviljon na Expu. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Slovenski paviljon na Expu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Poslovni forum se je odvil ob obisku slovenske gospodarske delegacije na temo vesolja v Dubaju in v tednu, ko tudi sicer svetovna razstava Expo kot osrednjo tematiko izpostavlja vesolje.

Zajc je na dogodku poudaril strateški pomen vesoljske industrije v Sloveniji, so povzeli v javni agenciji Spirit Slovenija. Direktor Spirita Tomaž Kostanjevec je izrazil upanje, da bo srečanje prineslo veliko novega znanja, idej in priložnosti. Generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk pa je prepričan, da slovenska inovativna podjetja in institucije v vesoljski tehnologiji puščajo izjemen pečat.

Častna gostja poslovnega foruma je bila italijanska astrofizičarka in direktorica urada ZN za vesolje Simonetta Di Pippo. "Brez vesolja ni življenja. Brez vesolja ne bi mogli storiti prav ničesar, brez satelitov razumevanje življenja na Zemlji ne bi bilo popolno. In prav zaradi vesolja je to, kar je bilo včeraj nedostopno, danes tukaj," je poudarila.

Prebojne rešitve s področja vesolja so v Dubaju med drugim predstavili slovenski Bias Variance Labs, Center Noordung, DBS Inženiring, Duol, GeoCodis, Kens elektronika in Space-SI. Potekala je tudi okrogla miza o aktivnostih podjetij v slovenskem vesoljskem sektorju s predstavniki podjetij Balmar, Cosylab, Dewesoft, Sinergise in Skylabs.

Gospodarska delegacija na temo vesolja bo v prihodnjih dneh obiskala številne paviljone drugih držav na Expu, med drugim francoskega in nemškega, poseben dogodek pa Spirit načrtuje z Indijo.

Tudi sicer podjetja izkoriščajo priložnosti, ki jih nudi prva svetovna razstava, ki jo gosti katera od arabskih držav. Podjetje Skylabs je denimo v preteklih dneh sodelovalo na poslovnem forumu za vesolje v organizaciji vlade Združenih arabskih emiratov. Tehnični direktor podjetja Dejan Gačnik je priložnosti za sodelovanje iskal tudi ob obisku vesoljskega centra Mohamed Bin Rašid, k pogovorom o morebitnem sodelovanju pa je predstavnike družbe povabil tudi direktor vesoljske agencije Združenih arabskih emiratov Salem Buti Salem Al Kubais, so sporočili iz Skylabsa.

Prvi poslovni forum na Expu 2020 v Dubaju je Slovenija izvedla takoj po odprtju svetovne razstave, in sicer na temo zelenega in krožnega gospodarstva. Predstavilo se je več kot 20 slovenskih podjetij.

Vrhunec bo slovenski poslovni program dosegel z osrednjo nacionalno poslovno konferenco, ki bo potekala v okviru praznovanja slovenskega nacionalnega dne na Expu februarja prihodnje leto. Na gospodarskem ministrstvu računajo, da se bo v šestih mesecih svetovne razstave Expo predstavilo okoli 150 slovenskih podjetij.