#družba 21.10.2021 14:27

Ekipi Psybit in Jaz Intimi do nagrad na prvi izvedbi dogodka Social Impact Award v Sloveniji

Koper, 21. oktobra - Na prvi izvedbi dogodka Social Impact Award v Sloveniji sta nagradi prejeli ekipi Psybit in Jaz Intimi. Prva prinaša spletno programsko orodje, ki z avtomatiziranimi komponentami psihološkega testiranja podjetjem pomaga izbrati optimalnega kandidata, pri drugi pa gre za preventiven, celosten in inkluziven program spolne vzgoje za osnovnošolce.

Koper. Zmagovalci projekta Social Impact Award Slovenija 2021. Foto: Žiga Intihar/SLOAM

Koper.
Zmagovalci projekta Social Impact Award Slovenija 2021.
Foto: Žiga Intihar/SLOAM

Nagrado skupnosti za zmago v kategoriji glasovanja skupnosti je prejela podjetniška ideja, ki je dobila največ glasov v okviru vseslovenskega odprtega glasovanja. Nagrado je prejela ekipa Psybit, ki jo sestavljata Eva Esih in Urh Kovačič, so sporočili organizatorji dogodka.

Psybit je spletno programsko orodje, ki z avtomatiziranimi komponentami psihološkega testiranja podjetjem pomaga izbrati optimalnega kandidata, kasneje pa spremlja ter opozarja na njegovo stanje motivacije, zadovoljstva in predanosti podjetju.

Nagrado strokovne žirije za zmago v kategoriji glasovanja strokovne žirije pa je prejela ekipa Jaz Intimi, ki jo sestavljajo Julia Hlede, Tjaša Kos in Katja Brečko. Jaz Intimi je preventiven, celosten in inkluziven program spolne vzgoje za osnovnošolce, s katerim želijo doseči, da mlada oseba razume spremembe svojega telesa, da zna poiskati primerno zaščito in se počuti samozavestno v svojem telesu.

Zaključna slovesnost prve izvedbe dogodka Social Impact Award Slovenija je potekala 13. oktobra v Kopru. Dogodek so kot glavni partnerji podprli Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Spar Slovenija, Luka Koper in Banka Sparkasse. Projekt v Sloveniji vodi Slovenska agencija za mlade (SLOAM), dogodek pa je bil tudi del programa Evropskega tedna socialne ekonomije (ActSE 2021), v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

V prvem letu izvedbe je program dosegel 4523 mladih po Sloveniji, šest tednov inkubacije socialno-podjetniških idej, preko 20.000 ogledov posnetkov finalistov in preko 1000 oddanih glasovnic v glasovanju skupnosti. V fazo inkubacije se je julija tako uvrstilo sedem najboljših projektov, ki so jih tekmovalci v juliju, avgustu in septembru 2021 intenzivno razvijali pod mentorstvom priznanih strokovnjakov na področju socialnega podjetništva. Do skupnostnega glasovanja se je prebilo pet ekip finalistov, so še sporočili organizatorji.

"Pred enim letom smo začeli pot Social Impact Awarda v Sloveniji, s katerim razvijamo kulturo socialnega podjetništva in spodbujamo inovacije, ki rešujejo lokalne, regionalne in globalne izzive. Verjamemo v potencial mladih, da v družbi naredijo spremembe, verjamemo v podjetniški proces kot idealno sredstvo za mlade, da razvijejo svoj potencial. Predvsem pa verjamemo v svet, kjer mladi predstavljamo in udejanjamo rešitve in s tem delamo trajne spremembe," pravi vodja projekta Social Impact Award v Sloveniji Nika Stegovec.

Social Impact Award je največja evropska skupnost mladih socialnih inovatorjev, ki išče odgovore na zahtevne lokalne in globalne družbene izzive. Ustanovljena je bila leta 2009 na Dunaju in danes združuje že več kot 40.000 mladih iz 28 držav. Prisotni so v večjem delu Srednje in Vzhodne Evrope in posameznih državah Afrike in Azije.

V okviru projekta organizirajo dogodke za ozaveščanje o socialnem podjetništvu in razvijanju potrebnih kompetenc, nudijo okrepljeno mentorstvo in mreženje s strokovnjaki. Najbolj obetavne podjetniške ideje prejmejo nagrado Social Impact Award, ki predstavlja neposredno finančno podporo.

Agencija za mlade (SLOAM) je nevladna, neprofitna organizacija v javnem interesu, s statusom organizacije za mlade. Z razvijanjem in izvajanjem programov, mlade med 12. in 30. letom starosti spodbuja v aktivno državljanstvo in družbeno odgovornost ter omogoča njihovo osebno rast.

Svoje poslanstvo uresničujejo s sodelovanjem in organizacijo različnih mednarodnih projektov, med katerimi sta tudi program Evropske mladinske kartice, ki slovenski mladini omogoča koriščenje popustov in ugodnosti na področju mobilnosti, kulture, prenočevanja, športa, neformalnega izobraževanja in raznih storitev, ter Global Shapers Community Koper, kjer združujejo najbolj obetavne mlade socialne podjetnike iz regije.