13.10.2021 17:45

EU s strategijo za okrepljeno podnebno in geostrateško delovanje na Arktiki

Bruselj, 13. oktobra - Evropska unija želi okrepiti svoje delovanje za Arktiko, ki ima ključen strateški pomen za povezavo z vidika podnebnih sprememb, surovin in geostrateškega vpliva. Pri tem si bo prizadevala, da nafta, plin in premog ostanejo pod zemljo. Da bi okrepila svojo geopolitično vlogo, bo na Grenlandiji odprla urad Evropske komisije.

Arktika. Arktika, Severni pol, sneg, led. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Arktika.
Arktika, Severni pol, sneg, led.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Arktika se hitro spreminja, kar je posledica globalnega segrevanja, vse večje konkurence za naravne vire in geopolitičnih rivalstev. Ta razvoj dogodkov kaže, da mora Evropa svoje geopolitične interese opredeliti širše, da bi spodbujala stabilnost, varnost in miroljubno sodelovanje na Arktiki," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

V sporočilu o okrepljenemu delovanju EU za trajnost, varnost in mirno sodelovanje na Arktiki, ki ga je danes objavila Evropska komisija, se podnebne spremembe omenjajo kot največja grožnja, s katero se sooča ta regija.

Sodelovanje EU na Arktiki ni samo vprašanje koristi ali načina, da dokažemo pomembnost na geopolitičnem področju, pač pa nujnost, med drugim zato, ker je dom več sto tisoč Evropejcev, podnebne spremembe na Arktiki pa imajo velik učinek na preostali svet, je ob predstavitvi strategije v Bruslju danes dejal evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičijus.

Evropska unija pri tem poziva, da nafta, plin in premog na Arktiki ostanejo pod zemljo, je še dejal. Evropska komisija si bo skupaj s partnerji prizadevala za mednarodno "pravno zavezo, da se ne dovoli nadaljnjega razvoja zalog ogljikovodikov na Arktiki ali sosednjih območjih niti kupovanja takšnih ogljikovodikov, če bi jih proizvajali".

Ta poziv iz Bruslja prihaja pred podnebno konferenco COP26 novembra v Glasgowu, kamor EU odhaja z ambicioznimi načrti za podporo globalnim podnebnim prizadevanjem.

EU želi tudi okrepiti geopolitično vlogo na Arktiki. V ta namen bo na Grenlandiji odprla urad Evropske komisije, da bi okrepila razsežnost vsebin povezanih z Arktiko v svojih zunanjih odnosih. Prav tako bo svoja sredstva usmerila v spodbujanje zelenega prehoda Arktike, ki bo koristil arktičnemu prebivalstvu, so še navedli v Bruslju.