8.10.2021 14:58

FDV obeležuje 60 let raziskovanja mednarodnih odnosov

Ljubljana, 8. oktobra - Ljubljanska Fakulteta za družbene vede (FDV) danes z mednarodno konferenco obeležuje 60 let poučevanja in raziskovanja mednarodnih odnosov. Dvodnevne konference, ki potekala v hibridni obliki tudi preko spleta, se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Ljubljana. Fakulteta za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fakulteta za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot pojasnjujejo na fakulteti, je mednarodna konferenca posvečena pogovorom o različnih izzivih v sodobni mednarodni skupnosti, o vlogi Slovenije v mednarodnih odnosih v prihodnosti ter raziskovanju mednarodnih odnosov v mednarodnem znanstvenoraziskovalnem prostoru.

Na današnjem odprtju konference je zbrane nagovoril tudi predsednik republike. Pahor je sicer sam diplomiral iz mednarodnih odnosov, tedaj še na predhodnici FDV, fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) in na to spomnil tudi v svojem nagovoru. Izpostavil je pomen izobraževanja o mednarodnih odnosih in pomenu diplomacije za državo.

To je izpostavil tudi novi dekan FDV Iztok Prezelj. "Razlogi za ustanovitev študija in za intenzivno raziskovanje mednarodnih odnosov temeljijo na potrebah države po raziskavah in razlagi kompleksnih dogodkov v mednarodnem prostoru, ohranjanju stabilnosti pristopov v spreminjajočem se svetu in kritične distance v mednarodnih odnosih," je poudaril.

Že kmalu po ustanovitvi fakultete leta 1961 so se študentke in študenti lahko odločali za usmeritev mednarodni odnosi znotraj politologije, leta 1966 pa je bil ustanovljen prvi raziskovalni center na področju mednarodnih odnosov. Znanstveno-raziskovalno delo se je razvijalo in v začetku 80. let je nastala samostojna študijska smer mednarodni odnosi in nastal je tudi raziskovalni center za proučevanje mednarodnih odnosov. Leta 1991 se je fakulteta preimenovala v FDV, Slovenija pa je tistega leta postala samostojna suverena država.

Vlogo discipline mednarodnih odnosov po osamosvojitvi je podrobneje pokomentiral osrednji današnji govornik, starosta katedre za mednarodne odnose na FDV Bojko Bučar. Ob tem je pozval k večjemu zaupanju v znanost in predvsem v večjo politično podporo znanosti. "Znanstveniki so nepogrešljivi za obstoj in razvoj vsake družbe. Brez ustreznih finančnih spodbud bodo najboljši še naprej odhajali v tujino," je opozoril.

V tej luči je tudi rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič poudaril pomen interdisciplinarnosti pri reševanju problemov.

Med gosti so bile tudi številne ugledne osebnosti. Med drugim so otvoritev konference spremljali prvi predsednik republike Milan Kučan, bivši predsednik vlade in bivši zunanji minister Miro Cerar, deset bivših dekanov in dekanj FDV, bivša rektorja ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik in Ivan Svetlik ter mnogi drugi, izpostavljajo na FDV.

Konferenca se bo odvijala na več okroglih mizah, organizatorji pa izpostavljajo predvsem razpravo o "konceptualizaciji novega mednarodnega razvoja", na kateri bodo sodelovali Sanjay Reddy iz newyorške New School for Social Research, Robert Howse iz Newyorške Univerze in Clair Gammage iz Univerze v Bristolu. Moderator bo Matjaž Nahtigal s FDV.

Nocoj bodo v okviru konference tudi premierno predvajali dokumentarni film o mednarodnih odnosih v Sloveniji. Sledil bo še pogovor z avtorji in študenti mednarodnih odnosov.

Konferenca se bo v nadaljevala tudi v soboto. Na FDV izpostavljajo okroglo mizo o vlogi Slovenije v mednarodnih odnosih in pogledu naprej. V razpravi bodo ob moderiranju Boštjana Udoviča s FDV sodelovali veleposlanika Damjan Bergant in Tanja Miškova ter Romana Kofler iz Združenih narodov.

Pomembna bo tudi razprava o vse večji vlogi Kitajske v svetu. Na FDV izpostavljajo predvsem prispevke Srdjana Vucetica iz Univerze v Ottawi, Ruoxi Wanga iz Univerze St. Andrews ter tudi Zlatka Šabiča s FDV. Razpravo bo vodil Wen-Ti Sung z Avstralske nacionalne univerze.

Razpravljali bodo tudi o vlogi Rusije v svetu. V razpravi, ki jo bo moderiral Anton Bebler, bodo ob Stefanu Bianchiniju z Univerze v Bologni sodelovali tudi Konstantin Hudolej, Natalija Markušina in Vladislav Tkačenko z Univerze v Sankt Peterburgu, še napovedujejo na FDV.