7.10.2021 10:54

Na uvodnem delu virtualne mednarodne konference o prenosu tehnologij govorci poudarili pomembnost razvoja in napredka

Ljubljana, 7. oktobra - V uvodnem delu današnje virtualne mednarodne konference o prenosu tehnologij, ki ga organizira center za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan (IJS), so govorci poudarili predvsem pomen razvoja in napredka v Sloveniji. Izpostavili so tudi nujnost tako mednarodnih kot državnih investicij v inovacije.

"Vsi problemi so lahko izzivi, če se jih pravilno lotimo. Lahko pa so tudi priložnosti," je povedal direktor IJS Boštjan Zalar. Dodal je, da je slovenska uspešnost glede na evropsko lestvico inovacij upadla v primerjavi z drugimi državami EU, zaradi tega tudi ne sodi več med močne inovatorje. Ob tem je vseeno opozoril na pozitiven trend.

"Že letos je drugače, pokazalo se je dobro delo na naši strani in uspeli smo doseči kar močno rast. Na področju inovacij pa se moramo v naslednjih desetih letih vseeno spopasti z nekaterimi bistvenimi izzivi. Velik izziv je zagotovitev stabilne spodbude države za znanost in podjetniške naložbe v raziskave in inovacije. Ne moremo računati le na evropska sredstva, ampak tudi na našo premišljenost pri dodeljevanju nacionalnih sredstev," je poudaril.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc pa je izpostavil pomembnost zelenega prehoda in digitalne transformacije. Po njegovih besedah ima vse to en cilj, in sicer, da bo slovenski gospodarski model postal odpornejši in da bomo lahko ohranili prednosti, ki jih trenutno še imamo. "Imamo veliko ambicijo tudi nadoknaditi tiste prednosti, ki smo jih v preteklosti na žalost izgubili," je še dodal.

Brez državne pomoči Slovenija ne more biti mednarodno konkurenčna, še posebej v primerjavi z državami, kjer so te stvari zelo razvite in temeljijo na dolgi tradiciji, pa je opozoril državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec. "Z razvojem želimo na našem ministrstvu nadaljevati in ga še bolj okrepiti. Gospodarstvo je treba pritegniti k razvoju, na institucionalni ravni tukaj vidim gospodarsko zbornico, v raziskovalni in izobraževalni sferi pa te stvari odlično delujejo, za kar vsem zaslužnim za to iskreno čestitam," je poudaril.