Expo 2020 29.9.2021 9:08

Slovenija na Expu z digitalnimi darili v obliki NFT

Ljubljana/Dubaj, 29. septembra - Slovenija bo na svetovni razstavi Expo v Dubaju obiskovalce razvajala s prav posebnimi digitalnimi darili. Izdala je namreč svoje nezamenljive žetone (non-fungible tokens NFT), ki bodo služili za promocijo gospodarstva in turističnih destinacij, so sporočili iz ljubljanskega tehnološkega parka.

Tehnološki park Ljubljana, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija Spirit Slovenija z izdajo žetonov NFT Slovenijo postavljajo "na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja blockchain tehnologije, ki je ena izmed tehnologij prihodnosti", so prepričani v tehnološkem parku.

Prvo zbirko nezamenljivih žetonov so izdelali za promocijo slovenskih rešitev s področja gospodarstva.

NFT bo predstavljal zbirko unikatnih digitalnih 3D-eksponatov ter ekskluzivnih panoramskih oz. 360-stopinjskih fotografij z visoko ločljivostjo. NFT v obliki daril oz. digitalnih spominkov bodo obiskovalci dobili brezplačno ob obisku slovenskega paviljona na Expu v Dubaju. Vsak obiskovalec bo ustvaril tudi svojo digitalno denarnico, temelječo na slovenski blockchain tehnologiji.

Po navedbah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca Slovenija s tem postaja prva država na svetu, ki bo za promocijo dosežkov gospodarstva in turističnih destinacij izdala svoj NFT. Na ta način se bo na svetovni razstavi predstavila kot inovativna, digitalna in pametna destinacija.

"V tehnološki skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana se zavedamo, da tehnologija izboljšuje svet. NFT predstavljajo promocijo tehnologij in pripomorejo k razvoju digitalnih kompetenc uporabnikov, zato smo trdno prepričani, da imajo svetlo prihodnost tako na gospodarskem in turističnem kot tudi na drugih področjih," pa je dejal vodja tehnološko-razvojnih projektov v Tehnološkem parku Ljubljana Aleš Pevc.

NFT oz. nezamenljiv žeton je enota podatkov, shranjena v digitalni knjigi, imenovana blockchain, ki potrjuje, da je digitalno sredstvo edinstveno in zato ni zamenljivo. NFT je mogoče uporabiti za predstavitev elementov, kot so fotografije, videoposnetki, zvok in druge vrste digitalnih datotek.

Trg NFT se izjemno povečuje in njegov razvoj je odlična priložnost za predstavitev digitalnih umetniških izdelkov in storitev s področja gospodarstva. Kot NFT so denimo izdelali prvi zapis na družbenem omrežju Twitter, izvorno kodo interneta, hkrati pa se tudi vse več podjetij odloča za vstop na to tržišče. Zadnja v vrsti so podjetja Visa in Budweiser, pa denimo modni velikan Dolce & Gabbana, ki je izdal svojo kolekcijo digitalnih oblačil, navajajo v tehnološkem parku.

Obiskovalci sejma Expo Dubaj 2020 bodo v slovenskem paviljonu prejeli promocijsko kartico za prevzem NFT kovanca. Na zadnji strani promocijske NFT kartice bodo navedena kratka navodila in unikatna osemmestna številka, preko katere bo uporabnik dobil dostop do digitalne denarnice in na spletni aplikaciji lahko prevzel in dobil vpogled v dejansko lastništvo eksponata v svoji denarnici, še pojasnjujejo v tehnološkem parku.

Expo v Dubaju bo vrata obiskovalcem odprl v petek, trajal pa bo do konca marca 2022.