28.9.2021 7:49

Industrijski šprint IJS za povezovanje raziskovalcev in podjetij

Ljubljana, 28. septembra - V organizaciji Centra energetsko učinkovitih rešitev in Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu Jožef Stefan (IJS) so nedavno izvedli dogodek Industrijski šprint 2021 IJS. Dogodek, ki je potekal v virtualni obliki, je bil namenjen povezovanju raziskovalcev in podjetij.

Uvodoma so si udeleženci ogledali videoposnetek o Institutu Jožef Stefan, o raziskovalnem delu in na kakšen način vpliva na naša življenja, sledila je predstavitev prenosa tehnologij v gospodarstvo in na kakšen način lahko podjetja z raziskovalci rešijo tehnološke izzive, so sporočili iz Centra za prenos tehnologij in inovacij (CTT).

Zatem so sledile predstavitve raziskovalk in raziskovalcev odsekov, v okviru katerih raziskujejo, raziskovalno-razvojne projekte z možnostmi sodelovanja s podjetji, kot tudi tehnologije, ki so primerne za uporabo v podjetjih.

Podjetja so se lahko seznanila s široko paleto možnosti uporabe raziskav: načini obvladovanja kroničnih bolezni, modeliranje covida-19, uporaba umetne inteligence, optimizacija in izboljšave v železarski industriji, prednosti robotike za doseganje visoke fleksibilnosti in personalizirane proizvodnje, monitoring radioaktivnosti pitne vode, uporaba okolju prijaznih plazemskih tehnologij za odstranjevanje organskih nečistoč, dekontaminacija površin in tekočin, napredni materiali, rešitve za korozijo, sinteza nanomaterialov, dezinfekcija, zdravljenje ran in raka itn.

Predstavniki raziskovalne in poslovne skupnosti se bodo o možnostih neposrednega sodelovanja lahko pogovorili na prihajajočih virtualnih dvostranskih srečanjih R2B (Research-2-Business), ki bodo potekala 7. oktobra 2021 med 10. in 13. uro v okviru 14. Mednarodne konference o prenosu tehnologij (ITTC).