#družba 20.9.2021 17:29

Slovenija letos 36. na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja

Ljubljana, 20. septembra - Slovenija se je na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja, ki jo izračunava ponudnik varnostne programske opreme Surfshark, med 110 državami uvrstila na 36. mesto, potem ko je bila lani med 85 državami 23. Nad povprečjem je glede dostopnosti interneta (22. mesto), najslabše je uvrščena glede kakovosti internetne povezave (52. mesto).

Kot so danes sporočili iz Surfsharka, je Slovenija glede na lansko raziskavo nazadovala za 13 mest, je pa njena skupna uvrstitev še vedno okoli 10 odstotkov nad globalnim povprečjem. V Evropi je med 38 državami na 24. mestu.

Slovenija je po dostopnosti interneta globalno na 22. mestu. Je ena od držav z najcenejšim dostopom do mobilnega interneta (4. mesto); v Sloveniji je treba za najcenejši mobilni internet prenosa en gigabajt delati devet sekund, medtem ko je svetovno povprečje okoli 10 minut. Glede dostopa do širokopasovnega interneta je na 38. mestu.

Glede digitaliziranosti državne uprave je na 32. mestu, glede razvitosti elektronske infrastrukture na 33. mestu. Glede e-varnosti se je uvrstila na 39. mesto, najslabša pa je glede kakovosti internetne povezave, na 52. mestu. Raziskava je pokazala, da se Slovenija sooča s težavami na nekaterih specifičnih področjih, kot je stabilnost širokopasovnih povezav, glede katere je uvrščena na 106. mesto.

"Med krizo s covidom-19 so se digitalne priložnosti bolj kot kdajkoli izkazale za pomembne. Izpostavil se je pomen zagotavljanja polnega delovanja na daljavo za vsako državo," je dejal glavni izvršni direktor Surfsharka Vytautas Kaziukonis.

Skupno je na 1. mestu Danska, v prvi deseterici ji sledijo Južna Koreja, Finska, Izrael, ZDA, Singapur, Francija, Švica in Velika Britanija. Na dnu lestvice so Etiopija, Kambodža, Kamerun, Gvatemala in Angola.