17.9.2021 16:56

Evropski državljani v Strasbourgu v središču razprave o prihodnosti Evrope

Strasbourg, 17. septembra - V Evropskem parlamentu v Strasbourgu se je danes začel prvi evropski državljanski forum, na katerem udeleženci iz 27 članic razpravljajo o različnih temah za prihodnjo usmeritev Evrope. "Pišete zgodovino, prvič se evropska politika pripravlja ne za državljane, ampak z državljani," je dejal evropski poslanec, liberalec Guy Verhofstadt.

"Želeli smo začeti poslušati vaše želje, zahteve, ideje, namere, strahove, upanja glede prihodnosti Evrope," je še dejal Verhofstadt, sicer sopredsedujoči izvršnega odbora konference o prihodnosti Evrope, v okviru katere se odvija državljanski forum.

"V Strasbourgu se danes začenja edinstvena kolektivna izkušnja, vi, državljani, ste v središču razprav," je poudaril v nagovoru okoli 200 udeležencem iz vse Evrope, ki so se zbrali v dvorani Evropskega parlamenta v alzaški prestolnici. Gre za demokratično izkušnjo, kakršna še ni bila izvedena na evropski ravni, je še dodal.

To je prvi od štirih forumov z evropskimi državljani, ki bo trajal do nedelje. Na njem sodelujeta tudi dva slovenska predstavnika, ki sta bila izbrana v okviru večjezične digitalne platforme.

Panel se bo osredotočil na krepitev gospodarstva, socialno pravičnost, delovna mesta, izobraževanje, mlade, kulturo in druge teme.

Med drugim bo črpal iz prispevkov in pobud, ki so jih evropski državljani predstavili na interaktivni večjezični platformi. Ta je začela delovati aprila, in sicer v vseh 24 uradnih jezikih unije.

Državljanski forumi so osrednja točka konference o prihodnosti Evrope. Do januarja prihodnje leto bodo potekali še trije, na njih pa bo skupno 800 državljanov z različnimi ozadji in iz različnih delov EU oblikovalo priporočila za prihodnjo usmeritev Evrope, kakršno bi si želeli.