Podjetja 26.8.2021 11:30

Podjetje Plamtex v sodelovanju z IJS do inovacije v proizvodnji orodij

Ljubljana, 26. avgusta - Podjetje Plamtex je v sodelovanju z raziskovalci Instituta Jožef Stefan (IJS) in nemškim inštitutom Hahn-Schikard uspelo skrajšati čas izdelave orodij za brizganje temoplastičnih elementov za avtomobilsko industrijo. Z rešitvijo bodo zmanjšali proizvodne stroške in število napak pri izdelavi orodji ter s tem zmanjšali tudi vpliv na okolje, so sporočili z IJS.

Ljubljana. Institut Jožef Stefan. Foto: Lea Udovč/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Institut Jožef Stefan.
Foto: Lea Udovč/STA
Arhiv STA

Zaradi rešitve v podjetju prihranijo pri surovinah in energiji, ključni korak v razvoju pa je bila uporaba tehnik umetne inteligence oziroma strojnega učenja, s pomočjo katere so raziskovalci izdelali modele za napovedovanje trajanja posameznih operacij pri izdelavi orodij.

Kot so zapisali na IJS, so se pri zasnovi rešitve za temeljna izkazala predvsem znanja s področja razvoja naprednih računalniških struktur in algoritmov za obdelavo velikih količin podatkov, kar predstavlja eno izmed temeljnih področij raziskav Odseka za računalniške sisteme, ter raziskav in razvoja inteligentnih sistemov, rudarjenja podatkov in optimizacije, ki so med področji raziskav Odseka za inteligentne sisteme.

Kot ključni dejavniki uspeha projekta na IJS izpostavljajo tesno sodelovanje in redna srečanja članov projektne skupine, pripravljenost raziskovalcev spoznati osnove načrtovanja in strokovnjakov v podjetju razumeti zahteve za uporabo novih metod v praksi ter razpoložljivost podatkov in ekspertnega znanja, potrebnih za projektno fazo strojnega učenja.

Prav tako poudarjajo vlogo Centra za prenos tehnologij in inovacij, ki je z vsemi projektnimi partnerji sodeloval od začetnih korakov, ko je bilo treba za tehnološki izziv poiskati ustrezne sogovornike v posameznih tehnoloških centrih, pa vse do zaključnih korakov, ko je podjetje z uvedbo razvite tehnologije izboljšalo proizvodni proces.

Družinsko podjetje Plamtex Int med drugim proizvaja različne plastične izdelke za avtomobilsko industrijo, industrijo bele tehnike, optike, merilnih instrumentov. Ponuja rešitve od tehnološkega razvoja izdelka do serijske proizvodnje tehničnih izdelkov. Med drugim izdelujejo tudi orodja za proizvodnjo svetlobnih delov za prednje in zadnje luči vozil vrhunskih avtomobilskih znamk.