Turizem 22.7.2021 15:29

Zanimanje za plačilo z novimi boni za pomoč gospodarstvu se krepi

pripravili dopisniki STA

Ljubljana/Novo mesto/Celje/Maribor, 22. julija - Po skoraj tednu dni, odkar so na voljo novi boni za pomoč gospodarstvu, ki so unovčljivi v turizmu, gostinstvu, kulturi in športu, se zanimanje zanje krepi. Ponekod so imeli z njihovim unovčevanjem prve dni nekaj težav, nekateri ponudniki so določili najnižji unovčljivi znesek. Veliko zanimanja zanje je tudi pri nakupu knjig in šolskega gradiva.

Radenci na Kolpi. Miza, stoli. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Radenci na Kolpi.
Miza, stoli.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pri Mladinski knjigi v Ljubljani so za STA povedali, da je zanimanja za unovčenje bonov za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov veliko, tako pri ljubiteljih knjig kot pri starših, ki želijo bone uporabiti za nakup šolskih gradiv.

Najnižji znesek nakupa knjig za bone znaša 50 evrov. Mladinska knjiga je sicer v nekaterih svojih prodajalnah unovčevanje bonov omogočila v torek, od srede pa jih je možno unovčiti v vseh njihovih trgovinah. Na podlagi števila prvi dan unovčenih bonov pričakujejo velik odziv kupcev, so še zapisali.

V turizmu veliko zanimanja že prve dni

V družbi Postojnska jama pravijo, da je zanimanje za uporabo bonov veliko, kar so glede na lanske izkušnje tudi pričakovali, saj so se domači gostje nanje obračali že lani, ko je bil obisk naravnih in kulturnih znamenitosti izključen iz uporabe bonov.

Gostje jih lahko unovčijo tako na blagajni jame kot tudi na blagajni Predjamskega gradu, ponujajo pa tudi unovčenje bonov prek spleta, s čimer se lahko gostje izognejo čakanju. Od petka so sprejeli že skoraj 500 bonov, kar pomeni dobro desetino vseh prodanih vstopnic, še vedno pa večina njihovih gostov prihaja iz tujine, so pristavili.

Kobilarna Lipica bone sprejema za obisk kobilarne in ogled predstave klasične ježe, pa tudi za druga doživetja. Obiskovalci lahko bone v Lipici izkoristijo tudi za bivanje v hotelu Maestoso in v tamkajšnji restavraciji.

V Termah Olimia so od nastopa veljavnosti uredbe o novih bonih do vključno torka unovčili že za 75.000 evrov bonov. Večino v hotelskih recepcijah za pakete bivanja, nekaj pa tudi za nakup vstopnic za bazene, so pojasnili.

V Thermani Laško, kjer so nove bone začeli sprejemati v torek, so povedali, da so jih prvi dan unovčili za skoraj 4000 evrov. Sprejemajo jih pri plačilu kopaliških storitev, vstopnic za fitnes in gostinskih storitev. Z boni je možno plačati tudi hotelsko bivanje.

Tudi v Termah Paradiso v Dobovi unovčujejo nove bone. "Zanimanja je veliko, sploh v hotelu," pravijo. V sredo so bone začeli sprejemati tudi za termalne bazene, Oazo in v svojih gostinskih lokalih. Najnižjo vsoto 25 evrov so določili za termalne bazene, za restavracijo pa 50 evrov.

Bone sprejemajo tudi v poslovnih enotah novomeških Term Krka, nove pa sprejemajo tudi za plačilo gostinskih in športnih uslug ter velnesa. Gostje "obe vrsti bonov unovčujejo v veliki meri", zapletov pri njihovi obravnavi nimajo. Čas bivanja posameznega gosta v hotelu se zaradi bonov sicer ni bistveno podaljšal, se pa uporabniki z njihovo pomočjo odločajo za pakete z bogatejšo ponudbo. Bone lahko za nakup hotelskih, gostinskih, športnih in velneških storitev uporabijo gosti, ki bivajo v hotelih Term Krka najmanj eno noč, preostali oz. dnevni gosti pa jih lahko uporabijo le za plačilo določenih storitev.

Od ponedeljka je možno vstopnico za obisk Poti med krošnjami Pohorje na Rogli plačati tudi z novimi boni, kar pa ne velja za spust po toboganu, nakup darilnega bona ali nakupe v trgovinici s spominki, so pojasnili.

V Uniturju, ki skrbi za turizem na Rogli in v Zrečah, podobno kot lani boni tudi letos pozitivno vplivajo na povpraševanje in rezervacije. Posebnih paketov niso pripravili, so pa zaradi drugačne narave letošnji boni namenjeni razširjeni ponudbi. V času predprodaje bo z njimi za prihodnjo sezono mogoče kupiti tudi različne tipe smučarskih vozovnic, že zdaj pa jih lahko ob minimalnem znesku 30 evrov gostje koristijo v njihovih gostinskih obratih in na blagajni termalnega kopališča v Zrečah. Zanimanje je veliko, so sporočili.

V kulturi nekoliko skromnejši začetek unovčevanja bonov

V Zavodu Novo mesto, ki skrbi za kulturo, šport in turizem v Mestni občini Novo mesto ter med drugim upravlja tudi Kulturni center Janeza Trdine, je za zdaj zanimanja za unovčevanje novih bonov manj, je ocenil njegov direktor Aleš Makovac. Unovčevanje so sicer šele začeli, bilo je nekaj tehničnih zapletov. Določili so tudi najnižji možni znesek, 20 evrov. Več zanimanja pričakujejo v prihodnjih dneh, je dodal Makovac.

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so povedali, da je zanimanja za unovčevanje novih bonov že nekaj, in sicer za plačilo vstopnine. Predvidevajo, da se bo zanimanje še okrepilo. Najnižji unovčljivi znesek je 40 evrov, oblikovali so tudi posebne ponudbene pakete.

V Zavodu Celeia Celjeje nove bone od srede naprej možno unovčiti za nakup vstopnic za Stari grad Celje, in sicer ob najmanjšem znesku osem evrov, so povedali v Zavodu Celeia.

V celjskem Muzeju novejše zgodovine bonov zaradi dopustov in nekoliko zapletenega postopka za zdaj še ne sprejemajo. To bodo sicer v kratkem uredili, saj obiskovalci že sprašujejo za to možnost, je dejal direktor muzeja Tone Kregar.

Tudi v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, ki upravlja z nekaj galerijami in s ptujskim gradom, po besedah direktorja Aleksandra Lorenčiča še vzpostavljajo potreben sistem.

V Mariboxu prav tako še prilagajajo računalniški sistem za prodajo vstopnic, tako da začetek sprejemanja bonov načrtujejo v petek ali najpozneje v ponedeljek. Kot je povedala pomočnica direktorja v največjem mariborskem ponudniku kino predstav Ksenija Arzenšek, je zanimanje za unovčenje bonov dobro, kar po njenem kaže, da se ljudje želijo vrniti v kinodvorane. Več zanimanja pričakujejo proti koncu počitnic. Kot najmanjši znesek za nakup vstopnic, prigrizkov in pijače so določili 20 evrov.

V Centru za kulturo, šport in prireditve Izola so nove bone za obisk za kulturnih prireditev, ki jih poleti pripravljajo v tamkajšnjem letnem kinu, začeli sprejemati danes. Pričakujejo, da se bo zanimanje za njihovo unovčevanje krepilo.

Novi boni za pomoč gospodarstvu so sicer na voljo od petka. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim 50 evrov, skupno so vredni 192,2 milijona evrov.