Turizem 21.7.2021 12:57

V slovenski Istri turistična sezona boljša od napovedi

Marezige, 21. julija - Letošnja turistična sezona v slovenski Istri je boljša od lanske in tudi od napovedi, prav tako so se v večjem številu vrnili tuji gostje, ugotavljajo v štirih istrskih turističnih organizacijah. Ob ugodnih trendih pa je pogled usmerjen naprej, pri čemer si ne želijo ponovnega zaprtja turistične dejavnosti.

Koper, pred Kanavo v Marezigah.
Skupna novinarska konferenca štirih istrskih turističnih organizacij o sodelovanju turističnih destinacij, skupnih projektih ter obetih in novostih letošnje poletne turistične sezone.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, pred Kanavo v Marezigah.
Skupna novinarska konferenca štirih istrskih turističnih organizacij o sodelovanju turističnih destinacij, skupnih projektih ter obetih in novostih letošnje poletne turistične sezone.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Samo v piranski občini so v prvih šestih mesecih letos zabeležili 244.000 nočitev oz. 5,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V juniju so ustvarili 170.000 nočitev, kar je 60 odstotkov več kot junija lani in le 24 odstotkov manj kot v predkoronskem juniju 2019, je na skupni novinarski konferenci štirih turističnih organizacij navedel direktor Turističnega združenja Portorož Aleksander Valentin.

V prvih 18 dneh julija so ustvarili 91.000 nočitev, kar je 13 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. Če so lani prevladovali domači gostje, pa se zdaj slika obrača in je razmerje med domačimi in tujimi turisti približno 50 : 50. Med tujci prevladujejo Avstrijci, veliko je tudi madžarskih, nemških in drugih gostov, manj pa Italijanov.

Štiri petine gostov v Izoli je slovenskih, sicer pa so hoteli dobro zasedeni. Večina ima zmogljivosti zasedene do jeseni, zasedenost pa je primerljiva z lansko. Predvsem izstopajo rezultati v koprski občini, kjer so ob odprtju novih turističnih zmogljivosti v prvi polovici leta ustvarili 51.000 nočitev oz. 50 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več povpraševanja je tudi v Ankaranu, kjer po namestitvah sprašujejo zlasti slovenske družine in upokojenci.

Pogled naprej je medtem usmerjen v morebitne koronske ukrepe. "Mislim, da si turistično gospodarstvo in gospodarstvo nasploh predvsem obetamo to, da ... zaprtja po ukrepih PCT več ne bo, in da bo gospodarstvo lahko delalo naprej," je ocenil Valentin.

Valentin natančnih številk glede koriščenja novih bonov, ki so jih prejeli vsi prebivalci Slovenije, nima, je pa prepričan, "da ljudje ne bodo pustili teh bonov propasti", ter da imajo obalne občine dobro predispozicijo, da bodo spet najboljše po številu koriščenih bonov. Če bo po njegovih besedah na splošno koriščenja bonov manj, ker je njihova vrednost manjša od lanskih turističnih bonov, pa to ne pomeni nujno, da bo tudi povpraševanja po storitvah in namestitvah na bone pri njih manj.

Nataš Frančič iz Turističnega združenja Izola je spomnila na letošnje novosti v turistični ponudbi, kot so Rimski okusi pod zvezdami in Pozabljena izolska skrivnost ter doživetje na kolesih med Portorožem in Strunjanom z imenom Istrski pridih tradicije. Med letošnjimi novostmi je pri Kopru zaživel nov obmorski park, na centralni portoroški plaži goste čakajo prenovljeni pomoli, na novo pa bo zasijala tudi lucijska plaža.

Nina Jurinčič z Občine Ankaran je izpostavila pomen sodelovanja vseh štirih istrskih občin pod skupno blagovno Love Istria. V tem smislu pravkar zaključujejo pripravo skupnega kataloga slovenske Istre, v katerem bodo predstavljeni posebnosti, zanimivosti, znamenitosti, aktivnosti, doživetja in kulinarika tega območja.

V okviru skoraj 245.000 evrov vrednega projekta Gastronomski zakladi Istre in Morja - Maristra so projektni partnerji Mestna Občina Koper, Občina Ankaran, Občina Piran, Turistično združenje Izola in Društvo vinogradnikov slovenske Istre z namenom povezovanja turistične in gastronomske ponudbe ter dviga gastronomskih produktov in turističnih storitev med drugim izdelali pravilnik o standardih kakovosti proizvodov in storitev, je navedla vodja projekta Ylenia Loredan.

Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska pa je poudarila, da vsi že gledajo v prihodnjo sezono in si želijo prihoda tujih gostov. Ena ključnih aktivnosti bo tako skupni nastop na svetovni razstavi Expo v Dubaju.