4.7.2021 9:58

V Kočevju nameravajo do konca prihodnjega leta zgraditi novih 5,3 kilometra kolesarskih povezav

Kočevje, 4. julija - V občini Kočevje nameravajo do konca prihodnjega leta zgraditi 5,3 kilometra novih kolesarskih povezav, med katerimi bodo nekatere namenjene tudi pešcem, s čimer želijo občane spodbuditi h gibanju in prispevati k čistejšemu okolju. Naložba je ocenjena na 4,1 milijona evrov, od katerih bo Evropska unija zagotovila 3,2 milijona.

Že ta mesec v občini načrtujejo gradnjo kolesarskih poti na treh mestih. V ponedeljek začenjajo z deli na Tomšičevi cesti, kjer je predvidena gradnja kolesarske teze od krožišča pri železniški postaji do Zdravstvenega doma Kočevje. Drugi sklop del bo potekal od Tesarske ulice, čez brv na Rinži, ki bo prav tako zgrajena v okviru projekta, do parkirišča za Namo. V okviru tretjega sklopa del pa predvidevajo gradnjo kolesarskih in peš površin od tunela na Tomšičevi cesti čez Trdnjavo do Roške ceste. Vse tri sklope nameravajo zaključiti do konca leta.

V letu 2022 nato načrtujejo še gradnje kolesarskih povezav od krožišča pri Treh zvezdah do avtobusne postaje, od Zdravstvenega doma Kočevje čez Mestni log do OŠ Ob Rinži ter nato ob Reški cesti do semaforiziranega križišča.

Vsa dela bo izvajalo podjetje CGP.

S tem občina sledi "celostni prometni strategiji in razvija ustrezno infrastrukturo za spodbujanje trajnostne mobilnost ter povečanje dnevnih migracij s kolesom med Kočevjem in zaledjem, kar prinaša tudi pomembne vplive na stanje okolja in kakovost življenja v mestu", so zapisali na Občini Kočevje.

Navajajo še, da je na krajših razdaljah kolesarjenje najbolj optimalen ter ljudem in okolju najbolj prijazen način premikanja. Po podatkih ministrstva za infrastruktur v slovenskih mestih uporaba avtomobila še vedno prevladuje, a je v porastu tudi uporaba koles in hoje, čeprav je kolesarjenja po slovenskih mestih v povprečju le okoli pet odstotkov, pravijo. Po ocenah Občine Kočevje je v Kočevju delež kolesarjev v prometu dvoodstoten.