Startupi 22.6.2021 13:25

Idrijsko podjetje do nove investicije za pomoč otrokom pri razvijanju vida

Ljubljana, 22. junija - Podjetje Smart Optometry iz Idrije, ki razvija digitalne rešitve za očesno nego, je prejelo novo investicijo sklada tveganega kapitala Fil Rouge Capital iz Zagreba v višini 300.000 evrov. Podjetje bo sredstva namenilo nadaljnji širitvi na trgih Severne Amerike, Zahodne Evrope in Oceanije, kjer ustvari veliko večino prodaje.

Ljubljana. Rešitev startupa Smart Optometry Amblyoplay za reševanje težav z lenim očesom. Foto: Smart Optometry

Ljubljana.
Rešitev startupa Smart Optometry Amblyoplay za reševanje težav z lenim očesom.
Foto: Smart Optometry

Rešitev za trening vida AmblyoPlay je že pomagala tisočem otrok po celem svetu rešiti težave z vidom, kakršni so leno oko, škilavost in nezadostna konvergenca, so zapisali na portalu Start up Slovenia, kjer so podjetje Smart Optometry leta 2018 uvrstili med finaliste tekmovanja.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2015 s ciljem ponuditi napredne in inovativne rešitve v očesni industriji, s katerimi lahko specialisti ponudijo pacientom boljšo storitev in hitrejšo nego. Globalni trendi namreč kažejo, da bo do leta 2050 polovica svetovne populacije kratkovidne, zato postajajo hitra diagnostika, preprečevanje in zdravljenje očesnih težav ena izmed največjih prioritet globalnega zdravstva, so izpostavili.

Z aplikacijo Smart Optometry, ki jo po navedbah portala uporablja več kot 150.000 očesnih zdravnikov po svetu, idrijsko podjetje naslavlja prav to težavo, pri čemer je njihova glavna rešitev trening vida za otroke AmblyoPlay.

"Kar 80 odstotkov vsega znanja sprejmemo skozi vid, z branjem, opazovanjem. Lahko si torej mislite, kako slab vid vpliva na otrokov razvoj in njegov akademski uspeh, da ne omenjamo drugih vidikov življenja," je dejal direktor podjetja Smart Optometry Žan Menart.

Nova sredstva namerava podjetje nameniti nadaljnji širitvi na trgih Severne Amerike, Zahodne Evrope in Oceanije, na katerih ustvari več kot 90 odstotkov vse prodaje. "Zelo smo zadovoljni, da se je našemu poslanstvu pridružil Fil Rouge Capital. Prepričani smo, da bomo lahko tudi z njihovo podporo še bolje in hitreje pomagali posameznikom po vsem svetu izboljšati njihov vid," je sklenil Menart.

V zadnjih letih je sicer podjetje sodelovalo z nekaterimi velikani na področju zdravstva, kakršna sta Bayer in GE Healthcare, sodeloval pa je tudi v programu Health Venture Lab, ki ga organizira evropski EIT Health. Leta 2018 je podjetje osvojilo zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenija za inovacijo kot najinovativnejše mlado podjetje v Sloveniji.

Z investicijo sklada Fil Rouge Capital se podjetju pridružuje tretji investitor, predhodno sta namreč vanj z investicijo že vstopila Kolektor Ventures in Salus.