#družba 10.6.2021 12:24

Slovensko znanje za trajnostni razvoj čebelarstva v Gani

Ljubljana, 10. junija - Gana je za projekt Razvoj čebelarjenja v Gani, s katerim želijo povečati pridelek medu, zmanjšati revščino na podeželju in postati samooskrbni z medom, izbrala slovensko znanje. V dvoletnem projektu sodelujejo Veterinarska fakulteta v Ljubljani, slovenski čebelarji in podjetje Medex.

Ljubljana, Cankarjev dom. Čebelji panj. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Čebelji panj.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Glavni nosilec projekta je največja razvojna in izvozna banka v Gani EXIM Bank, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Medexu v Ljubljani. S projektom, ki ga namerava banka v prihodnosti razširiti na celotno Zahodno Afriko, želijo pridobiti nova delovna mesta, zmanjšati revščino in okrepiti razvoj podeželja.

Kot je pojasnil direktor projekta Kofi Bossman, partnerstvo predstavlja zavezo Slovenije k uresničevanju ciljev Združenih narodov glede trajnostnega razvoja sveta. "Izjemno smo zadovoljni s sodelovanjem v do sedaj opravljeni študiji izvedljivosti in se veselimo znanja, ki ga bodo naši čebelarji pridobili ob enomesečnem obisku Slovenije in nadaljevanju pilotnega dela projekta," je dodal.

Gana je bogata s surovinami, saj ima velike zaloge zlata, premoga in diamantov, obenem je tudi največja svetovna izvoznica kakava, letno ga izvozi skoraj milijon ton. EXIM Bank zato želi spodbuditi razvoj in proizvodnjo izdelkov, kjer bodo surovinam dodali vrednost in razvili industrijo.

"Cilj projekta bo vzpostavitev treh učnih centrov in s tem temeljev, za začetek strokovnega čebelarjenja v tej afriški državi, z željo po širitvi na celotno Zahodno Afriko. Medex je v letošnjem letu postal ponosni ambasador Slovenije z motom: Green. Creative. Smart. S takimi trajnostnimi projekti najlepše udejanjamo svoje poslanstvo v želji po 'Lepši svet z vse'," je na predstavitvi projekta povedala direktorica Medexa Aleša Mižigoj.

Zaradi ugodnega podnebja ima Gana bogato vegetacijo, ki podpira razvoj čebelarstva in proizvodnje medu, kljub temu pa ga vsak mesec uvozijo več kot 600 ton. Ganci so za razvoj svojega čebelarstva izbrali slovensko znanje. K projektu so Slovenijo povabili ob podpisu sporazuma o gospodarskem sodelovanju med Gano in Slovenijo v okviru konference Dnevi Afrike v maju 2019.

Glavni namen konference, ki jo vsako leto organizira ministrstvo za zunanje zadeve, je poglobitev dvostranskih odnosov in sodelovanja med Slovenijo in afriškimi državami. Sekretar na zunanjem ministrstvu Matjaž Florjanc Lukan meni, da je eden izmed pomembnih dosežkov te konference v letih 2018 in 2019 zagotovo Medexov projekt razvoja čebelarstva in čebeljih pridelkov v Gani, ki postavlja Slovenijo v sam vrh razvoja čebelarstva tudi zunaj naših meja.

V projektu bo sodelovala Veterinarska fakulteta v Ljubljani, ki bo proučevala zdravstveno stanje čebel. Lucija Žvokelj s fakultete, ki je odgovorna za zdravstveno varstvo čebel v projektu, je poudarila, da je projekt trajnostno naravnan in v prvi vrsti stremi k temu, da je dolgoročno vzdržen za naravo in ljudi, s čimer postavlja temelje, na katerih bodo lahko gradile naslednje generacije. Prepričana je, da je pri poseganju v življenje čebel ključno, da v prvem koraku dobro spoznamo njihovo življenje, predvsem pa mehanizme prilagoditve v določenem okolju, v katerem so se izkazale kot uspešne.

Inštruktor čebelarstva in vodja tehnične ekipe v projektu Mitja Smrdel je povedal, da bo pilotni projekt pod njihovim vodstvom trajal 18 mesecev. V tem času bodo vzpostavili tri centre, v katerih bodo preizkusili različne panjske sisteme in tehnologije. Izobrazili bodo sedem čebelarjev, ki bodo oskrbovali čebele za pilotni projekt, kasneje pa bodo to znanje prenašali naprej na druge čebelarje. Smrdel si želi, da ti centri postanejo tako vir novih znanj kot centri za prenos znanja na čebelarje.

Afriška čebela Apis mellifera adansonii velja za napadalno čebelo, zato je Smrdel izpostavil, da morajo biti panji odmaknjeni od naselij. Panji so v Gani tudi bolj enostavni, namesto satnikov je več proste gradnje. Trenutno sta na enomesečnem izobraževanju v Sloveniji dva ganska čebelarja, ki sta po Smrdeljevih besedah predvsem navdušena nad mirnim karakterjem kranjske sivke.

Medex je s predstavitvijo projekta zaokrožil tudi svoje aktivnosti in investicijo v višini več kot osem milijonov evrov. S to investicijo so posodobili laboratorije, zgradili novo skladišče in preuredili park Medex, ki ga krasi zelena stena, naslednje leto pa bo v njem dobil mesto tudi čebelnjak. Vsa investicija je trajnostno naravnana, saj ima dve lastni črpalni vrtini in se hlajenje in ogrevanje izvajata s podtalnico. V parku Medex so zasadili medovita drevesa, postavili električne polnilnice za avtomobile in kljub mestnemu okolju ustvarili prijazno okolje za boljše počutje zaposlenih, je še pojasnila Mižigojeva.