Mediji 14.5.2021 9:51

Slovenske novice praznujejo 30 let izhajanja

Ljubljana, 14. maja - Slovenske novice danes praznujejo 30 let izhajanja, svoj jubilej pa obeležujejo s sloganom Pripovedujemo vaše zgodbe, s čimer želijo poudariti, da pišejo o ljudeh za ljudi. Ob svojem nastanku so bile Slovenske novice prvi slovenski tabloidni dnevni časopis, v 30 letih izhajanja pa je izšlo 9588 številk, navaja časnik.

Ljubljana. Slovenske novice danes obeležujejo 30 let izhajanja, svoj jubilej pa obeležujejo s sloganom Pripovedujemo vaše zgodbe, s čimer želijo poudariti, da pišejo o ljudeh za ljudi. Foto: STA

Ljubljana.
Slovenske novice danes obeležujejo 30 let izhajanja, svoj jubilej pa obeležujejo s sloganom Pripovedujemo vaše zgodbe, s čimer želijo poudariti, da pišejo o ljudeh za ljudi.
Foto: STA

S povprečno naklado 60.000 izvodov, so Slovenske novice najbolj bran slovenski časopis. "Posebnost našega časopisa je, da celovito sledimo razpletu minulih dogodkov, s čimer naši bralci in bralke lahko dobijo zaokroženo sliko od A do Ž, torej od prvega do zadnjega kadra zgodbe," je ob jubileju Slovenskih novic zapisala dnevna urednica Barbara Pance.

"Vemo, kaj pomenijo besede stiska, beda, obup, krivica. Znamo prisluhniti in to napisati," je v današnjem uvodniku Slovenskih novic še zapisal odgovorni urednik Bojan Budja.

Prva številka Slovenskih novic je izšla 14. maja 1991, v njej so novinarji med drugim poročali o štirih slovenskih vojakih, ki so pobegnili iz Splita, o skrivnostnem sestanku slovenskega vodstva v Poljčah in o Vojislavu Šešlju, ki je grozil, da bo razstrelil krško nuklearko.

Kot je za Delo pojasnil nekdanji odgovorni urednik Tit Doberšek, so bile Slovenske novice Delovo darilo Sloveniji za njeno samostojnost, ime so dobile po takrat prevladujočem duhu osamosvajanja in po Vodnikovih Lublanskih novicah.

Časopis je predstavljal prelomnico za tabloidno novinarstvo, njegovi novinarji pa so se lotevali tem, kot so na primer trgovina z orožjem, politični kriminal in zdravniške napake, ki so bile dotlej tabu, je še za Delo povedal prvi urednik Tine Guzej.