Podjetja 5.5.2021 12:42

Kolektor ATP s preoblikovanjem v povečanje proizvodnje in novo zaposlovanje

Postojna, 5. maja - Družba Kolektor ATP, ki v Postojni razvija in proizvaja izdelke iz termoplastov za avtomobilsko industrijo, je v postopku preoblikovanja in širjenja proizvodnje z izdelki z visoko dodano vrednostjo. Od leta 2017 so v to vložili 10 milijonov evrov, dodatna vlaganja so predvidena tudi letos in prihodnje leto. Dodatno bodo zaposlili 50 ljudi.

Postojna. Družba Kolektor ATP. Kolektor ATP s preoblikovanjem v povečanje proizvodnje in novo zaposlovanje. Foto: Kolektor ATP

Postojna.
Družba Kolektor ATP.
Kolektor ATP s preoblikovanjem v povečanje proizvodnje in novo zaposlovanje.
Foto: Kolektor ATP

Podjetje se je leta 2017 odločilo za spremembo programa, saj je bila dodana vrednost prenizka, odvisni so bili od dveh kupcev, je danes na novinarski konferenci v Postojni dejal eden od dveh direktorjev družbe Tadej Vidic. Tako so se iz proizvajalca plastičnih in brizganih delov preoblikovali v proizvajalca hibridnih delov - plastičnih kosov, ki jih v avtomobilski industriji uporabljajo za povezovanje elementov.

Od leta 2017 so prenovili prostore in uvedli pet novih linij, še sedem jih bodo letos in prihodnje leto. En proizvodni program so ukinili in enega preselili, kader pa preusposobili.

"Tukaj bomo delali z novimi tehnologijami, ki pokrivajo velik segment e-mobilnosti, hibridnih avtomobilov in samostojne vožnje avtomobilov. To so produkti z visoko dodano vrednostjo, zato smo morali poleg tega, da smo došolali obstoječi kader, dobiti tudi novega, ki ga potrebujemo za tako zahtevne produkte," je dejal drugi od direktorjev Marko Vihtelič.

Podjetje se je iz predelovalca mase preoblikovalo v razvojnega partnerja največjim konzorcijem v Evropi, s katerimi razvijajo "produkte prihodnosti" z visoko dodano vrednostjo, je povedal Vihtelič in dodal, da so v dosedanjih štirih letih po začetku preobrazbe na tej lokaciji podvojili dodano vrednost.

"Prihodnost Kolektorja ATP je zagotovljena in s tem tudi delovna mesta v regiji, ki je podhranjena," je poudaril Vihtelič.

Postojnski župan Igor Marentič, ki si je danes ogledal prenovljene prostore in nove linije, je izrazil zadovoljstvo nad vizijo podjetja, ki zaposluje kader iz regije. "Odločitev, da bo koncern v Postojni nadaljeval z visokotehnološko proizvodnjo, je razveseljiva za občino in občane," je poudaril in ljudi pozval, naj se pozanimajo o morebitni zaposlitvi.

Občina je nekaterim drugim podjetjem na lokaciji v poslovni coni pomagala poiskati nove prostore in s tem Kolektorju ATP zagotovila dodatne možnosti za širjenje zmogljivosti, je povedal Marentič.

Podjetje bo po načrtih število zaposlenih s sedanjih 261 do konca leta 2022 povečalo na 314. Potrebovali bodo kader z vsaj 5. stopnjo izobrazbe smeri strojništva, elektrotehnike in mehatronike. Kot je povedal Vihtelič, je imelo leta 2017 manj kot 5. stopnjo izobrazbe 60 odstotkov zaposlenih, sedaj ta delež znaša 45 odstotkov, zaposlujejo pa tudi kader z 8. stopnjo.

Čas koronavirusne krize so izkoristili za optimizacijo procesov in došolanje kadra. Proizvodnjo so imeli omejeno v prvem valu epidemije lani spomladi, ko so tudi uporabili ukrepe države, ker je bil trg zaprt, nato pa so od septembra naprej znova delali v polnem obsegu, je povedal Vihtelič.

Letos poslujejo po načrtu, avtomobilska industrija je v rahli rasti in na trgu - v glavnem delujejo v Evropi - prodajo, kolikor lahko proizvedejo. Pri tem jih sicer omejujejo težave v dobaviteljski verigi zaradi surovin oz. materialov, je dodal Vihtelič.