20.4.2021 8:30

V SEM razstava o etnologinji in antropologinji Branislavi Sušnik

Ljubljana, 20. aprila - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) bodo danes odprli razstavo La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, posvečeno slovenski etnologinji, antropologinji in etno-lingvistki Branislavi Sušnik. Na razstavi bodo predstavljena njena ključna dela in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja.

Ljubljana. Slovenski etnografski muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Slovenski etnografski muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Branislavo Sušnik (1920-1996) je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti, muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela, združila v nedeljivo strokovno izkušnjo, piše na spletni strni muzeja.

Razstava v SEM bo predstavila njena ključna dela in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pa bo pripovedovala zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane.

Na razstavi bodo v štirih zaokroženih vsebinskih ambientih (Branislava Sušnik: od Medvod do Asunciona; Staroselske kulture Chaca; Staroselske kulture vzhodnega Paragvaja; Paragvaj) predstavljeni studijski posnetki muzejskih predmetov, ki jih je raziskovalka zbrala na svojih terenskih odpravah in so del zbirk Etnografskega muzeja Andres Barbero Asuncion, njene avtorske terenske fotografije, obsežno dokumentarno in fotografsko gradivo in knjižne izdaje njenih del.

SEM je v sklopu projekta pridobil tudi obsežno digitalizirano gradivo iz zbirk in dokumentacije Etnografskega muzeja Andres Barbero Asuncion, digitalizacijo in studijsko fotografiranje je izvedla Gabriela Zucollini. Gradivo bo urejeno v novo ustanovljenem fondu SEM, imenovanem po Branislavi Sušnik, v Kustodiatu za slovenske izseljence, zamejce, pripadnike narodnih manjšin in drugih etnij v Sloveniji in bo dostopno v znanstvenoraziskovalne namene.

Nosilec razstave je SEM, ki je postavitev pripravil v sodelovanju s paragvajskim etnografskim muzejem Andres Barbero, v katerem je Branislava Sušnik do konca svojega življenja delala in bila njegova dolgoletna direktorica. Vsebinska vodja projekta je avtorica in kustodinja razstave Mojca Terčelj, častni pokrovitelj razstave pa je predsednik republike Borut Pahor.

Zaradi epidemije so v SEM za danes pripravili virtualno odprtje razstave ob 18. uri. Nagovora bosta imela državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan, predpremierno pa bo prikazan tudi 24-minutni dokumentarni film Spomini na Branislavo Sušnik.