Podjetja 18.4.2021 8:12

Slovensko zavarovalno združenje s projektom finančnega opismenjevanja mladih

Ljubljana, 18. aprila - Slovensko zavarovalno združenje je pripravilo projekt Lit, ki je namenjen mladim za hitrejše doseganje finančne neodvisnosti in spoznavanje kariernih priložnosti v zavarovalništvu. V okviru projekta bodo mladi iskali načine, kako odgovoriti na izzive finančnih in aktualnih tveganj. Prijave na izziv se bodo po uvodnih aktivnostih odprle sredi maja.

Kot so sporočili iz združenja, se bodo najdrznejši pomerili v tekmovanju Lit izziv, ki bo zmagovalcem omogočil karierno priložnost v zavarovalništvu.

Projekt finančnega opismenjevanja Lit je namenjen mladim, predvsem generaciji Z, ki se želijo na zabaven način izobraziti o tveganjih ter opraviti prve korake na področju spoznavanja finančnega sektorja. Finančna pismenost lahko med drugim učinkuje v smeri denarnih prihrankov, ustvarjanja finančnih prilivov ter zmanjševanje obsega dela za enak zaslužek.

Finančna pismenost je bistvena življenjska spretnost in je osnova za premišljene odločitve.
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) jo opredeljuje kot kombinacijo ozaveščenosti, znanja, spretnosti, vedenja in obnašanja, ki je potrebna za sprejemanje finančnih odločitev in doseganje finančne blaginje posameznika.

Namen finančnega opismenjevanja mladih je finančno ozaveščanje in izobraževanje z namenom spodbujanja njihove finančne blaginje ter ekonomske in socialne vključenosti. Podatki OECD za leto 2020 kažejo, da zlasti mladi niso dovolj finančno pismeni in finančno odporni, da bi samostojno učinkovito obvladovali finančna tveganja. V primerjavi s starejšimi imajo bistveno nižjo oceno finančne pismenosti ter nižjo stopnjo finančnega znanja ter se hkrati vedejo precej manj finančno preudarno.

Slovensko zavarovalno združenje želi zato s projektom Lit prispevati k razvoju finančne pismenosti mladih ter k sodelovanju in spremljanju Lit izziva pritegniti dijake zaključnih letnikov srednjih šol ter študente naravoslovnih in družboslovnih fakultet.

Aktivnosti projekta Lit bodo zaradi spremenljive epidemiološke slike povečini potekale digitalno.