7.4.2021 16:15

Evropska komisija namenja 123 milijonov evrov za raziskave novih različic novega koronavirusa

Bruselj, 7. aprila - Evropska komisija bo namenila 123 milijonov evrov iz novega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa za nujne raziskave novih različic novega koronavirusa. Gre za prvo nujno financiranje v okviru programa Obzorja, so danes sporočili v Bruslju.

Ljubljana. Denar, bankovci, evro. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Denar, bankovci, evro.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dodali so, da gre za prispevek k vrsti ukrepov, ki jih financira EU na področju raziskav in inovacij za boj proti novemu koronavirusu, in splošnim ukrepom Evropske komisije za preprečevanje, blažitev in odzivanje na učinke različic novega koronavirusa v skladu z novim evropskim načrtom pripravljenosti na biološko obrambo v okviru inkubatorja Hera.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je ob tem dejala, da bo Evropska komisija še naprej mobilizirala vsa sredstva, ki so ji na voljo za boj proti pandemiji covida-19 in soočanje z izzivi, ki jih prinašajo različice koronavirusa.

"Izkoristiti moramo našo skupno moč, da bomo pripravljeni na prihodnost, in sicer od zgodnjega odkrivanja različic do organizacije in usklajevanja kliničnih preskušanj za nova cepiva in zdravljenja, pri čemer je treba zagotoviti pravilno zbiranje in izmenjavo podatkov v vseh fazah," je še dejala komisarka.

Po pričakovanjih bo Bruselj financiral projekte, ki bodo vzpostavili nove in/ali nadgrajevali obstoječe regionalne ali večnacionalne skupine velikega obsega in z več središči, tudi zunaj evropskih meja, ki bi morale hitro nadgraditi znanje o virusu sars-cov-2 in njegovih novih različicah ter nadalje razvijala obetavna morebitna zdravila ali cepiva proti virusu in bolezni covid-19, ki jo virus povzroča, in ki so že opravila predklinična testiranja v okviru kliničnih študij.

Podpirali bodo tudi raziskovalne infrastrukture, da bi pospešili izmenjavo podatkov ter zagotovili hitro podporo in strokovno znanje na področju raziskav za soočenje z različicami novega koronavirusa in pripravljenost na morebitne prihodnje epidemije.

Zbiranje prijav se bo začelo 13. aprila, rok za oddajo vlog pa je 6. maj 2021. Ob tem v Bruslju izpostavljajo, da morajo biti nove rešitve v skladu z načeli globalnega odziva na novi koronavirus splošno in cenovno dostopne.