Turizem 2.4.2021 7:45

Turizem Ljubljana praznuje 20 let

Ljubljana, 2. aprila - Javni zavod Turizem Ljubljana danes praznuje 20 let delovanja. V zavodu poudarjajo, da so v tem obdobju v tesnem sodelovanju z ustanoviteljico Mestno občino Ljubljana (Mol) in številnimi akterji turističnega razvoja v mestu uspeli razživeti slovensko prestolnico v zeleno, živahno in čedalje bolj priljubljeno evropsko destinacijo.

Ljubljana. Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Število turističnih prenočitev v Ljubljani je s 194.715 v letu 2001 zraslo na 2,2 milijona v letu 2019. Od leta 2011 se pod okriljem Turizma Ljubljana, ki je takrat postal regionalna destinacijska organizacija, promovira še 25 občin regije Osrednja Slovenija, so v sporočilu za javnost zapisali v zavodu.

Turizem je sicer začasno zavrla pandemija covida-19, a tako globalni trendi kot partnerji v tujini nakazujejo, da se bo vrnil. Po besedah direktorice Turizma Ljubljana Petre Stušek morajo biti tudi v ljubljanskem turističnem zavodu pripravljeni na ta trenutek, saj bo mednarodna konkurenca močna.

"Preteklo in letošnje leto sta za turizem izjemno težki in zahtevni. Zato je izjemnega pomena, da imamo načrt, po katerem bomo naprej razvijali turizem kot pomembno gospodarsko panogo, ob upoštevanju tudi njenega velikega socialnega pomena," je ob sprejemu strategije razvoja turistične destinacije Ljubljana in ljubljanska regija 2021-2027 poudarila Stuškova.

V preteklih 20 letih je temelje za nadgradnjo turizma položila ljubljanska občina s trajnostnimi spremembami, s čimer je Ljubljano uvrstila na svetovni zemljevid trajnostnih destinacij in jo popeljala do naziva Zelena prestolnica Evrope 2016, so navedli na Turizmu Ljubljana. V zadnjih letih so sicer posebno pozornost namenjali simbiozi med meščani in obiskovalci, to bo ostala prioriteta tudi v prihodnje.

Med dosežki zadnjih dveh desetletij so spomnili tudi na povečanje ponudbe doživetij, izletov in ogledov z 10 ogledov na več kakor 70 ter spodbujanje doživetij in raziskovanja širše osrednjeslovenske regije. Obiskovalcem so ponudili Turistično kartico Ljubljana, dostopnost za vse pa so med drugim okrepili s tem, da so prvi v Evropi ponudili brezplačno izposojo električnih priklopov za invalidski voziček.

Na športnem področju se je Ljubljana med drugim izkazala kot gostiteljica prvenstva Eurobasket 2013 ter evropskega prvenstva v nogometu do 21 let. Na področju gastronomije izstopajo festival November Gourmet Ljubljana, Evropski simpozij hrane, slovenska prestolnica je lani dobila prvo restavracijo z Michelinovo zvezdico in več restavracijami z Michelinovimi priznanji.

Turizem Ljubljana nadaljuje projekt Ljubljanska kakovost, s katerim v sodelovanju z vodnikom Gault&Millau ocenjuje in predstavlja najboljše iz mestne kulinarike, bil pa je tudi med pobudniki za pridobitev letošnjega naziva Slovenije Evropska gastronomska regija 2021.

Ljubljana je postala pomembna destinacija za poslovna srečanja, saj v normalnih razmerah v povprečju letno gosti več kot 60 mednarodnih znanstveno-strokovnih srečanj z več kot 100 udeleženci. Mesto se redno uvršča med 50 vodilnih kongresnih destinacij na svetu na lestvici mednarodnega panožnega združenja International Congress and Convention Association.

Lani je Turizem Ljubljana tudi pripravil vrsto doživetij za domače goste, s katerimi jih je spodbujal k preživljanju kratkih počitnic v prestolnici, s čimer bodo ob sprostitvi ukrepov nadaljevali tudi letos. Niso pa pozabili niti na vse, ki bi Ljubljano radi obiskali, a je zaradi trenutne situacije ne morejo, saj ponujajo več virtualnih interaktivnih vodenj, so še spomnili.