Mediji 22.3.2021 21:44

Radio Slovenija znova med šesterico v izboru za nagrade AIPS

Milano, 22. marca - Radio Slovenija se je znova uvrstil med najboljšo šesterico v izboru za nagrade Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS) za zvočne prispevke. Na tretji podelitvi je športna redakcija nacionalnega radia po dveh četrtih mestih končala na šestem. Skupaj je bilo za lansko leto v osmih kategorijah 1871 prispevkov v 34 jezikih iz 129 držav.

Ljubljana. Logotip Radia Slovenija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Logotip Radia Slovenija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Prvič je nagrado dobila tudi še vedno aktivna športnica, Dina Asher Smith. Petindvajsetletna britanska atletinja redno piše kolumne za The Telegraph, zmagala pa je s člankom o tem, da je rasizem še vedno prisoten skoraj vsakodnevno. Aktualna svetovna prvakinja v teku na 200 m, štirikratna evropska prvakinja v sprintih, ki bo nastopila poleti tudi v Tokiu na olimpijskih igrah.

Športni program Radia Slovenija je bil na prvih dveh podelitvah v radijski kategoriji z dokumentarcema o Luki Dončiću obakrat četrti, v tretjem poskusu je kandidiral s prispevkom Vrnitev v preteklost o slovenskem osvajanju najvišjega vrha sveta Mt. Everesta, prvopodpisana pod njim sta bila Boštjan Reberšak in Franci Pavšer.

"V tem izboru imamo zmagovalce, vendar ni poražencev, saj novinarke in novinarji po vsem svetu opravljamo posebno poslanstvo in tako bo tudi v prihodnje. Že aprila bomo verjetno imeli začetek razpisa za četrto leto mednarodnih nagrad za športno novinarstvo. Želimo si, da bi bila naslednja podelitev ponovno v živo z gledalci iz vsega sveta, kot je bilo tudi prvič v Lozani in drugič v Budimpešti," je dejal predsednik AIPS Gianni Merlo ob koncu podelitve na gradu v Vigevanu pri Milanu, kjer je bil zaradi omejitev v času pandemije novega koronavirusa na odru le z voditeljico večera, ostali pa so se jima pridružili po video povezavi.

Posebno nagrado za 75 let dela v športnem novinarstvu je dobil Kolumbijec Jose Víctor De Castro Carroll, ki je pred tremi dnevi obeležil 101 leto življenja. Nagrado v radijski kategoriji je prejela Avstralka Tracey Holmes za prispevek o protestih temnopoltih športnikov, Poljak Andrzej Grygiel za športno fotografijo, za nabor športnih fotografij pa Avstralec Adam Pretty.

Za video predstavitev športnikov je bil nagrajen Belgijec Pierre Deprez, za video dokumentarec Louis Myles iz Velike Britanije, za kratko video zgodbo Hassen Guedioura iz Francije, za najboljši tekst s fotografijami pa Norvežan Bernt Jakob Oksnes.

V vseh omenjenih osmih kategorijah so tudi denarne nagrade, za prvo mesto po 8000 ameriških dolarjev, za drugo 3000, za tretje pa 2000.

Podelili so še po tri nagrade za raziskovalno novinarstvo in za prispevke o času koronavirusa ter za mlade novinarje; slednji bodo za nagrado dobili priložnost, da poročajo iz enega izmed velikih tekmovanj v naslednjem obdobju.