Startupi 21.3.2021 8:08

V smeri biokrožnega gospodarstva: embalaža iz mlečnih odpadkov Milkywaste

Ljubljana, 21. marca - Slovenski projekt Milkywaste predstavlja odgovor na sistemska vprašanja, ki se ukvarjajo s prehodom iz linearne proizvodnje v biokrožno gospodarstvo. Milkywaste se namreč ukvarja z razvojem biorazgradljive, jedilne embalaže iz mlečnih odpadkov, s katero nagovarjajo predvsem pakirnice in embalažna podjetja.

Ljubljana. Idejni vodja Milkywaste Ivan Knechtl ob prejemu nagrade Green Tech Clusterja. Foto: Green Tech Cluster

Ljubljana.
Idejni vodja Milkywaste Ivan Knechtl ob prejemu nagrade Green Tech Clusterja.
Foto: Green Tech Cluster

Ljubljana. Sodelovanje idejnega vodje Ivana Knechtla na BASF Startup Science dogodku. Foto: Ivan Knechtl

Ljubljana.
Sodelovanje idejnega vodje Ivana Knechtla na BASF Startup Science dogodku.
Foto: Ivan Knechtl

Navdih za Milkywaste je Ivan Knechtl s sošolcem dobil v času študija kemijskega inženirstva v Mariboru, v luči vse bolj pereče problematike odpadne plastike.

Svoje študijsko znanje je sprva preizkusil v programu Climate-KIC Climathon, pravi preboj pa je bilo tretje mesto na državnem tekmovanju zelenih poslovnih idej in uvrstitev na svetovni finale v Edinburghu na Škotskem leta 2018. Za dosežke sta s sošolcem prejela plaketo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Maribor.

Idejo o užitni bioplastiki je začel razvijati pod okriljem predinkubacijskega programa ljubljanske univerze, kjer je izdelal prvi delujoč prototip.

"Vse po tem se je zgodilo zelo hitro. V začetku leta 2020 so nas sprejeli v Avstrijski akademski pospeševalnik GruendungsGarage, ki mu je hitro sledil Program Green Tech Cluster Summer Graz in Science Park Graz akademija. Nepredvidljivo leto 2020 se je končalo z nepredvidljivo zmago na prestižnem tekmovanju BASF Startup Science Demo Day," je za STA povedal Ivan Knechtl.

Zmaga na največjem regijskem tekmovanju na področju trajnostnega razvoja BASF Startup Science, ki vključuje inovatorje iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije, je ekipi razvijalcev prinesla nagrado v vrednosti 5000 evrov. Pridobljena sredstva nameravajo vložiti v domači laboratorij, kemikalije, surovine in dodatno opremo, uporabili pa jih bodo tudi pri promociji ter za pomoč in svetovanje pri nadaljnjem financiranju.

"Za večje investicije zdaj vzpostavljamo svojo operativno ekipo v Gradcu. Sledi vzpostavitev podjetja ter prijava na finančne vzpodbude tega dela Evrope. V okviru tega načrtujemo povezavo s ključnimi partnerji za namene vzpostavitve pilotnega projekta," je pojasnil Knechtl.

Strokovna žirija BASF Startup Science je sicer Milkywaste označila za najboljšo zagonsko idejo na Zahodnem Balkanu, ki lahko prispeva k zmanjšanju onesnaženosti zraka na tem območju.