Turizem 27.2.2021 9:11

V zeleni shemi slovenskega turizma prvo kopališče

Ljubljana, 27. februarja - Zeleni shemi slovenskega turizma se je pridružilo prvo kopališče. Z znakom Slovenia Green Beach se namreč ponaša Grajsko kopališče Bled, ki je znak pridobilo na podlagi mednarodnega certifikata Modra zastava. Slednjega nosi od leta 2002, so ta teden sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Pridružitev blejskega kopališča zeleni shemi slovenskega turizma je pomemben korak tudi za Bled, ki je s tem še poglobil svoja trajnostna prizadevanja. Sama destinacija je namreč nosilka zlatega znaka Slovenia Green Destination, so dodali v STO.

Grajsko kopališče Bled je naravno kopališče, ki na 260 metrih urejene skale obiskovalcem ponuja različne možnosti preživljanja prostega časa, od toboganov in ograjenih bazenov do kajakov, izposoje knjig in ležalnikov. Goste pričakujejo tudi urejene kabine, garderobne omarice, toaletni prostori, več zunanjih prh ter urejen dostop v vodo za starejše in invalide.

Mednarodni okoljski znak Modra zastava dokazuje, da pri upravljanju kopališča spoštujejo mednarodna merila okolju prijaznega poslovanja, varnosti, čistoče in ustrezne kakovosti vode, so ob tem dodali v STO. S kopališčem upravlja javno podjetje Infrastruktura Bled.

Zelena shema slovenskega turizma je tako pridobila še eno kategorijo. STO jo je zagnala z destinacijami in ponudniki nastanitev, danes pa vključuje še štiri naravne parke, pet turističnih agencij, dve turistični znamenitosti, tri restavracije ter odslej še eno plažo. Nacionalni program in certifikacijska shema Slovenia Green je sicer s prvimi destinacijami in ponudniki zaživel leta 2015.

Na STO poudarjajo, da bo trajnosten, butičen pristop še zlasti pomemben v času okrevanja turizma po pandemiji covida-19. Raziskave namreč kažejo, da bodo gostje v prihodnje iskali manj množične destinacije ter se bolj zatekali v naravo.