3.2.2021 13:13

Okoljevarstveniki pozivajo EU, naj ukrepa proti fosilni modi

Bruselj, 3. februarja - EU mora ukrepati za zamejitev poceni fosilne mode s katastrofalnim učinkom na okolje. Trajnost v industriji mode mora biti pogoj za koriščenje sredstev za okrevanje po covidu-19. Evropska komisija mora z novo tekstilno strategijo ustrezno nasloviti problem odvisnosti mode od fosilnih goriv, je danes pozvalo več okoljevarstvenih organizacij.

Ljubljana. Trgovina z oblačili. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovina z oblačili.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Globalna industrija mode je postala nevarno odvisna od poceni sintetičnih vlaken, ki se izdelujejo iz fosilnih goriv, kot sta nafta in zemeljski plin. To povzroča vse hujšo okoljsko katastrofo z za zdaj še nepoznanimi zdravstvenimi posledicami, opozarjajo avtorji poročila z naslovom Fosilna moda: Skrita odvisnost mode od fosilnih goriv.

EU pozivajo k zakonodajnim ukrepom, ki bodo zagotovili, da tudi industrija oblačil in tekstila prispeva k uresničevanju ciljev pariškega sporazuma in evropskega podnebnega dogovora.

Avtorji poročila opozarjajo, da se je uporaba sintetičnih vlaken, zlasti poliestra, v tekstilni industriji v minulih dvajsetih letih podvojila in bo rasla še naprej. Največji uporabnik tekstila pa je sektor mode, ki od leta 2019 predstavlja več kot 70 odstotkov globalnega tekstilnega trga.

Izpostavljajo povezavo med vse večjo uporabo poliestra in eksplozijo poceni oblačil slabe kakovosti, ki povzročajo krizo odpadkov. Ljudje kupujejo 60 odstotkov več oblačil kot pred petnajstimi leti, ki jih nosijo polovico manj časa.

"Ni veliko potrošnikov, ki se zavedajo, da je hitra moda fosilna moda," pravi vodja kampanje pri fundaciji Changing Markets Urška Trunk. Opozarja, da ta odvisnost mode od poceni poliestra prihaja v času, ko se svet odmika od fosilnih goriv.

Ob tem Trunkova izpostavlja zavedanje, da industrija mode problema ne bo rešila sama, temveč bi morala EU kot eden največjih tekstilnih trgov nasloviti to slepo pego, ki ogroža našo zmožnost, da živimo v okviru omejitev našega planeta.

Organizacije opozarjajo tudi na zavajajoče zelene oznake in pobude ter poudarjajo, da industrija mode za zdaj ni uspela zajeziti katastrofalnega učinka na okolje in zmanjšati odvisnosti od fosilnih goriv.

EU ima kot največja uvoznica tekstila in oblačil na svetu priložnost, da prevzame vodilno vlogo. Evropska komisija pripravlja tekstilno strategijo, ki naj bi jo predstavila to leto. V fundaciji Changing Markets jo pri tem pozivajo, naj ustavi tempo potrošnje oblačil.

To je po navedbah fundacije mogoče narediti z ločitvijo mode od fosilnih goriv, s povečanjem kakovosti materialov, na primer z ekološkim dizajnom, in z zahtevo, da tekstilna industrija prevzame odgovornost za svoje izdelke od nastanka do konca njihovega obstoja, na primer s spodbujanjem ponovne uporabe oblačil in naložbami v recikliranje.

Poročilo so skupaj objavile okoljevarstvene organizacije Changing Markets, Plastic Soup, Clean Clothes Campaign, Zero Waste Alliance Ukraine, No Plastic in my Sea in WeMove.EU.