26.1.2021 15:36

Rusija napoveduje množično proizvodnjo drugega cepiva proti covidu-19

Moskva, 26. januarja - Ruske oblasti so danes napovedale, da bodo prihodnji mesec začele množično proizvodnjo drugega ruskega cepiva proti covidu-19. Tretje cepivo pa je trenutno v postopku registracije, so sporočili v Moskvi.

Rusija, Moskva. Rusko cepivo Sputnik V proti covidu-19. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija, Moskva.
Rusko cepivo Sputnik V proti covidu-19.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rusija je nedavno začela množično cepljenje s cepivom Sputnik V, potem ko so so ga registrirali avgusta lani. Drugo cepivo EpiVacCorona so v državi registrirali oktobra.

Premier Mihail Mišustin je danes pojasnil, da je drugo cepivo že na voljo, v večjih količinah pa bo na voljo od prihodnjega meseca. Dodal je, da je vlada za proizvodnjo cepiva namenila dve milijardi rubljev (skoraj 22 milijonov evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo EpiVacCorona je razvil raziskovalni center za virologijo in biotehnologijo Vektor v sibirskem mestu Novosibirsk. Glede na navedbe zdravstvenega regulatorja je tretja faza kliničnih preiskav pokazala 100-odstotno učinkovitost.

Minister za zdravje Mihail Muraško je danes še sporočil, da na ministrstvu poteka postopek registracije tretjega ruskega cepiva. To naj bi bilo na voljo v roku enega meseca, je dodal.

V Rusiji načrtujejo letos cepiti 60 odstotkov prebivalstva, čeprav se je kampanja cepljenja začela kasneje, kot so pričakovali.