15.1.2021 13:36

Pahorjevi podnebni svetovalci vlado pozivajo k odločnejšemu ukrepanju proti podnebnim spremembam

Ljubljana, 15. januarja - Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku republike Borutu Pahorju je vlado pozval, naj v najkrajšem času pripravi vse potrebno za učinkovito in pravočasno ukrepanje proti podnebnim spremembam. Predlaga ji pripravo načrta okrevanja gospodarstva po epidemiji s poudarkom na naložbah v trajnostni razvoj.

Ljubljana, predsednika palača. Virtualno srečanje predsednika republike Boruta Pahorja s člani stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku republike, ki je potekalo 26. oktobra. Foto: Urad predsednika RS Arhiv STA

Ljubljana, predsednika palača.
Virtualno srečanje predsednika republike Boruta Pahorja s člani stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku republike, ki je potekalo 26. oktobra.
Foto: Urad predsednika RS
Arhiv STA

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, odbor ocenjuje, da mora Slovenija izkoristiti gospodarsko okrevanje po epidemiji za spodbujanje naložb v trajnostni razvoj in osredotočanje na doseganje ciljev podnebne politike.

"Opominja, da je lestvica indeksa uspešnosti na področju boja proti podnebnim spremembam 2021 dosedanje ukrepe Slovenije ocenila kot najmanj uspešne med državami članicami EU. Ob tem je odbor prepričan o globoki povezanosti med družbeno in demokratično zrelostjo države in družbe ter zavezanostjo k reševanju podnebne krize," so zapisali.

V odboru vladi predlagajo, naj čim prej ugotovi razloge za slabo uvrstitev Slovenije na omenjeni lestvici. Pozivajo jo, naj skladno s svojo zavezo iz lanskega maja skupaj z DZ in pristojnimi deležniki v najkrajšem možnem času pripravi vse potrebno za učinkovito in pravočasno ukrepanje proti podnebnim spremembam in prekomernemu vplivanju na okolje.

"Razglasi naj okoljsko in podnebno krizo oziroma ravna, kot da bi bila kriza razglašena," so pozvali v odboru.

Vladi predlagajo tudi pripravo poročila o izpolnjevanju ciljev podnebne politike, določenih s pariškim podnebnim sporazumom ter drugimi akti na evropski in nacionalni ravni, ter seznanitev javnosti z njim.

Vlada bi morala po njihovem prepričanju pripraviti tudi načrt okrevanja gospodarstva po epidemiji s poudarkom na naložbah v trajnostni razvoj in za uveljavitev ciljev podnebne politike. Predlagajo ji tudi ustanovitev strokovne svetovalne skupine za reševanje podnebne krize po vzoru strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije.

V odboru so politike, znanstvenike, podjetnike, civilno družbo in vse ostale državljane ob tem pozvali k odgovornemu ravnanju in skupnemu zavzemanju za to, da se čas okrevanja po pandemiji čim bolje izkoristi tudi za sprejem okoljskih ukrepov.