15.1.2021 12:22

Komunikator znanosti 2020 je Roman Jerala

Ljubljana, 15. januarja - Slovenska znanstvena fundacija je za komunikatorja znanosti 2020 razglasila vodjo odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Romana Jeralo za obsežen in kakovosten prispevek k informiranju, poglobljenemu razumevanju in ozaveščanju o novem koronavirusu, so danes sporočili iz fundacije.

Ljubljana, Kemijski inštitut. Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta Roman Jerala. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kemijski inštitut.
Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta Roman Jerala.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Slovenska znanstvena fundacija od leta 2013 vsako leto slovesno razglasi komunikatorja znanosti. Tokrat je na razpis prispelo osem predlogov, med njimi je bilo kar šest univerzitetnik profesorjev. Komisija je v okviru prve faze določila tri finaliste, v okviru druge pa med finalisti določila prejemnika naziva. Za leto 2020 je to Jerala.
        
Kot so zapisali v utemeljitvi, je Jerala prejel ta častni naziv za obsežen in kakovosten prispevek k informiranju, poglobljenemu razumevanju in ozaveščanju o novem koronavirusu s širjenjem strokovno utemeljenih ugotovitev in spoznanj nastalih v okviru raziskav mednarodne znanstvene skupnosti ter v okviru novih pristopov pri razvijanju cepiva proti covidu-19.

"Jerala se je kot mednarodno uveljavljen vrhunski slovenski raziskovalec zavedal, da je potrebno sproti obveščati različne javnosti slovenske družbe o bistvenih dognanjih stroke ter o doseganju zastavljenega cilja - zajezitve epidemije in razvoja ustreznega učinkovitega cepiva, zato je sodeloval tako na strokovnih omizjih, dal intervjuje različnim televizijskim, radijskim in drugim medijem ter posebno pozornost namenil ažurnemu objavljanju na družbenih omrežjih, še zlasti na Twitterju," so zapisali.

Nosilki naziva finalistka izbora komunikatorja znanosti leta 2020 sta postali biologinja Marina Dermastia in novinarka Vala 202 Maja Ratej.

Leta 2019 je komunikator znanosti postal slovenski popularizator znanosti Sašo Dolenc.