Podjetja Turizem 14.1.2021 16:18

Na Rimskem vrelcu bodo porušili dotrajan hotelski objekt in zgradili nov hotel

Kotlje, 14. januarja - Podjetje Rimski vrelec, ki je lani postalo lastnik istoimenskega kompleksa v Kotljah v občini Ravne na Koroškem, se je po posvetu s stroko odločilo, da bo dotrajano in nevarno stavbo hotela porušilo in tam zgradilo sodoben in trajnostno zasnovan butični hotel. Rušenje se bo začelo predvidoma v drugi polovici januarja.

Ravne na Koroškem, občina. Kompleks Rimski vrelec v Kotljah. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhis STA

Ravne na Koroškem, občina.
Kompleks Rimski vrelec v Kotljah.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhis STA

"Odločitev za rušitev objekta vsekakor ni bila lahka. Večina med nami ima na Rimski vrelec lepe spomine in tudi stavba daje prostoru določen karakter. Po posvetovanju s stroko je bilo jasno, da je objekt v izjemno slabem stanju, nevaren in nefunkcionalen," je v današnjem sporočilu za medije zapisal direktor podjetja Rimski vrelec Peter Čuješ.

Morebitna obnova 125 let starega objekta bi po njegovih besedah prinesla številne omejitve pri vzpostavitvi sodobne ponudbe novega butičnega hotela, poleg tega bi podaljšala čas gradnje in celotno investicijo drastično podražila. Z novogradnjo pa tako ostajajo v zastavljenih okvirih, torej da v revitalizacijo območja do leta 2024 namenijo od dva do tri milijone evrov.

"Po mnenju arhitekturne in gradbene stroke obstoječi hotelski objekt nima nobenega zdravega jedra, niti zgodovinske vrednosti. Stavba ni zaščitena kot kulturni spomenik. Ob prenovah v preteklih desetletjih je bil izgled prvotne stavbe zgolj umetno poustvarjen," so zapisali v družbi Rimski vrelec, ki je na podlagi pridobljenih mnenj pristopila k izdelavi projektne dokumentacije za rušitev objekta in jo že posredovala na upravno enoto.

"Po preteku osemdnevnega roka, ki se je iztekel v sredo, 13. januarja 2021, lahko podjetje začne z rušitvenimi deli," so navedli v podjetju. Za rušenje objekta so med več prejetimi ponudbami izbrali podjetje Gradbeništvo Kuster, ki bo z deli začelo predvidoma že v drugi polovici januarja.

Na Občini Ravne na Koroškem so po besedah župana Tomaža Rožena z načrti podjetja, da bo osrednji objekt kompleksa zrušilo, seznanjeni. Predstavniki podjetja Rimski vrelec so krajane Kotelj o tem tudi obvestili na torkovem zboru občanov, ki je potekal prek spleta, je za STA povedal Rožen. Pojasnil je tudi, da sam objekt ni spomeniško zaščiten, je pa del območja pod posebno zaščito lokalnega pomena z arheološkega vidika.

Arhitekt Jure Kotnik, ki v projektu sodeluje s pripravo projektne dokumentacije za nov hotelski kompleks, pa je po navedbah podjetja med drugim izpostavil, da tudi s funkcionalnega vidika obstoječi prostori ne ustrezajo sodobnim standardom.

Medtem se fazno nadaljujejo tudi drugi začrtani postopki revitalizacije kompleksa Rimski vrelec. Najprej je predvidena ureditev športno-rekreacijskega kompleksa s športnimi in otroškim igriščem ter lokalom.

"Projekt je pripravljen, zaradi začasne ustavitve administrativnih postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj na upravnih enotah v času pandemije pa se je postopek pridobitve gradbenega dovoljenja nekoliko upočasnil," je pojasnil Čuješ. Ne glede na vse je odprtje tega dela predvideno že v drugi polovici letošnjega leta. Kasneje na območju načrtujejo tudi ureditev glamping resorta.

Na igrišču na območju Rimskega vrelca pa so ravno v teh dneh za javnost odprli drsališče. "Z drsališčem trenutno še upravlja prejšnji najemnik, ki je imel z občino Ravne podpisano pogodbo in je dogovorjeno, da lahko v zimskih mesecih upravlja drsališče in izvaja dejavnosti kot v preteklosti. V mesecu marcu pa na tem delu začnemo z deli," je za STA še pojasnil Čuješ.

Podjetje Rimski vrelec, za katerim stojita investitorja Marjana Kaker in Branko Dervodel, je z ravensko občino pogodbo o nakupu 17.000 kvadratnih metrov velikega kompleksa Rimski vrelec za 286.500 evrov podpisalo maja lani.