11.1.2021 17:37

Slovenija nova gostiteljica rezerv medicinske opreme v okviru rescEU

Bruselj, 11. januarja - Slovenija je skupaj z Belgijo in Nizozemsko danes postala nova država gostiteljica za rezervo medicinske opreme v okviru mehanizma na področju civilne zaščite - rescEU. Ob finančni podpori Evropske komisije te države sedaj vzpostavljajo skupne zaloge, ki se lahko v izrednih zdravstvenih razmerah distribuirajo po vsej Evropi.

Poleg omenjenih držav bo dodatne rezerve gostila Nemčija, ki je že država gostiteljica. Skupno evropsko rezervo medicinske opreme gosti zdaj skupaj devet držav, so sporočili iz Bruslja.

"Koronavirus v letu 2021 ostaja ogromen zdravstveni izziv in od lanskega leta vemo, da ne smemo nikoli popustiti. EU bo s štirimi dodatnimi rezervami medicinske opreme v okviru rescEU v Belgiji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Sloveniji zagotovila, da bodo ranljive skupine in zdravstveni delavci dobili opremo, potrebno za zaščito in ohranjanje trdnih zdravstvenih sistemov po vsej celini," je dejal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Rezerva sedaj med drugim vključuje več kot 65 milijonov medicinskih mask ter 15 milijonov mask tipa ffp2 in ffp3, več kot 280 milijonov parov medicinskih rokavic, skoraj 20 milijonov medicinskih halj in predpasnikov ter več tisoč koncentratorjev kisika in ventilatorjev.

Ta skupna evropska rezerva se razdeli po vsej Evropi v izrednih zdravstvenih razmerah, na primer takrat, ko so nacionalni zdravstveni sistemi preobremenjeni zaradi bolnikov s koronavirusom. Osnovno medicinsko opremo so že prejele Hrvaška, Češka, Francija, Italija, Litva, Španija, Črna gora, Severna Makedonija in Srbija.

Rezervo gostijo Belgija, Danska, Nemčija, Grčija, Madžarska, Romunija, Slovenija, Švedska in Nizozemska, ki so odgovorne za nabavo. Evropska komisija financira 100 odstotkov sredstev, vključno s skladiščenjem in prevozom.