Podjetja 15.12.2020 13:47

Z novim letom v veljavo dodatni varnostni elementi pri kartičnem plačevanju preko spleta

Ljubljana, 15. decembra - S 1. januarjem bo pri plačilih na spletu obvezna uporaba dveh od treh varnostnih elementov, ki dokazujejo, da je plačnik imetnik plačilne kartice. Na spletnih prodajnih mestih znotraj EU tako ne bo več zadostovalo potrjevanje z enkratnim geslom, prejetim preko sporočila SMS.

Egipt, Kairo. Spletno nakupovanje, spletne trgovine. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Spletno nakupovanje, spletne trgovine.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so spomnili v Združenju bank Slovenije, je EU z direktivo o plačilnih storitvah, ki jo je v pravni red prenesla tudi Slovenija, omogočila širitev inovacij na tem področju in sprejela ukrepe za večjo zaščito spletnih plačil.

Direktiva med drugim narekuje, da se pri kartičnih plačilnih transakcijah z vsemi plačilnimi karticami, tako fizičnih kot tudi pravnih oseb, zaradi strožjih varnostnih zahtev do 1. januarja 2021 za preverjanje pristnosti imetnika kartice uvede močna avtentikacija. Njeni varnostni elementi so nekaj, kar veste (geslo, koda PIN ali odgovor na varnostno vprašanje), nekaj, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava) in nekaj, kar ste (prstni odtis, roženica, obraz, glas).

Ker bodo rešitve in načini izvajanja močne avtentikacije pri bankah ter hranilnicah različni, Združenje bank Slovenije svetuje, da se posameznik s spremembami pravočasno seznani oziroma se za več informacij obrne na svojo banko ali hranilnico.

"Tako fizičnim kot pravnim osebam svetujemo, da pri opravljanju plačil s kartico, mobilnim telefonom, tablico in z gesli ravnate skrbno ter odgovorno, saj boste le tako preprečili morebitno nepooblaščeno uporabo tretjim osebam," so poudarili v današnjem sporočilu za javnost.