Podjetja #družba 3.12.2020 13:15

Panelisti za bolj racionalen pristop k tveganjem 5G

Ljubljana, 3. decembra - Tehnologija 5G ne prinaša revolucije, saj je le rezultat logičnega tehnološkega razvoja, zato bi jo morali tako tudi obravnavati, so izpostavili sodelujoči na okrogli mizi. Strinjali so se, da je treba kibernetski varnosti nameniti veliko pozornosti, a ob tem prisluhniti stroki in argumentom. 5G sicer zaradi novega potenciala prinaša nove zahteve.

Nemčija, Hanover. Antena 5G Lamp Site podjetja Huawei. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hanover.
Antena 5G Lamp Site podjetja Huawei.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Mobilna tehnologija pete generacije (5G) ni prava revolucija, temveč kvečjemu tehnična evolucija, je na današnji virtualni okrogli mizi v organizaciji Instituta za korporativne varnostne študije in Slovenskega združenja korporativne varnosti poudaril direktor Uprave za informacijsko varnost RS Uroš Svete. Je pa njen potencial bistveno drugačen kot pri 4G, zato pričakujejo, da bodo na njeni osnovi nastale nove storitve.

Na vprašanje, ali je zato tehnologiji 5G namenjeno toliko pozornosti, je odgovoril, da je kibernetska varnost v zadnjih letih postala del nacionalne varnosti držav širom sveta. "Kibernetska varnost ni več prepuščena samo trgu, temveč so se začele države organizirano ukvarjati z varnostjo kibernetskega prostora," je poudaril. Če pogledamo moč, ki se lahko uresničuje prek kibernetskega prostora, je po njegovih besedah jasno, zakaj.

Direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) Tanja Muha je izpostavila, da bodo omrežja 5G "stičišča vseh segmentov digitalne družbe", zato zahtevajo dodatne varnostne ukrepe. V en sistem bodo povezani številni manjši sistemi in naprave, zato bo tudi več možnosti za zlorabe, je opozorila.

Namestnik Informacijske pooblaščenke RS Andrej Tomšič je kot enega ključnih varnostnih izzivov 5G izpostavil varstvo osebnih podatkov. 5G bo namreč prinesel veliko novih podatkov, pojavili pa se bodo akterji, ki doslej določenih podatkov niso zbirali. "Znanje s področja anonimizacije bo tako vedno bolj iskano," je dejal.

Da 5G ni nič drugega kot tehnološki napredek, je poudaril tudi član uprave Telekoma Slovenije Matjaž Beričič. "Pravilno je, da vsi deležniki vse bolj izpostavljamo skrb za varnost. Nikakor pa ni smiselno strašiti javnosti z revolucionarnimi tveganji, ki naj bi jih prinesel 5G," je dejal.

Pri varnosti omrežij po njegovih besedah velja celo nasprotno, kot menijo mnogi, saj je vsaka nova generacija tehnologije varnejša od prejšnje. "Zaradi varnosti moramo spodbujati prehod na nove generacije in to tudi počnemo," je dejal. Opozoril je tudi na pomen avtonomije operaterjev pri načrtovanju dejavnosti in razvoja.

Tudi predstavnik podjetja Huawei Gašper Cotman in direktor Ericsson Slovenija Aleksandar Todorovski sta poudarila, da tehnologija 5G ni povsem nova, zato so tveganja z vidika frekvenc trenutno nespremenjena. Podobna varnostna vprašanja so se pojavljala že pri uvajanju 4G in 3G, nove priložnosti 5G pa so tematiko naredile še bolj vročo, je ocenil Cotman.

Todorovski pa je pozval k razbijanju mitov o 5G, pri čemer je kot največjega izpostavil prepričanje, da bo vklop tehnologije 5G že prvi dan spremenil vse. S Cotmanom sta pozvala h koriščenju priložnosti, ki jih ponuja 5G, da ne bo Evropa ponovila napake, ki jo je storila s prepoznim uvajanjem 4G.

Tudi Svete je menil, da bi morala biti EU na tem področju bolj proaktivna in si odločneje prizadevati za enoten pristop. "Sicer se bo zgodilo, da bomo pri prehajanju med državami vedno znova srečali drugačne standarde," je opozoril.