Mediji 20.11.2020 17:11

Evropska komisija objavila razpis v podporo svobodi medijev in preiskovalnemu novinarstvu

Bruselj, 20. novembra - Evropska komisija je danes objavila 3,9 milijona evrov vreden razpis za zbiranje predlogov v podporo svobodi medijev in preiskovalnemu novinarstvu. Na razpisu lahko do 20. januarja 2021 sodelujejo nevladne organizacije, mednarodne organizacije in akademski krogi.

Ljubljana. Mediji, novinarstvo. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mediji, novinarstvo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vsak projekt naj bi vključeval partnerje iz vsaj dveh držav, koordinatorji projektov pa morajo imeti sedež v EU, so danes sporočili iz Bruslja.

Podpredsednica komisije, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova je izpostavila, da je septembrsko poročilo o pravni državi opozorilo na nevarnosti, s katerimi se soočajo preiskovalni novinarji pri vsakodnevnem delu, vključno s fizičnimi in spletnimi grožnjami, političnimi pritiski in nezanesljivostjo zaposlitve. "Ko so v nevarnosti novinarji, je v nevarnosti tudi demokracija," je izpostavila.

Današnji poziv k predložitvi predlogov je označila kot "še en konkreten primer podpore novinarstvu pri premagovanju krize, ki je še posebej pereča za medijski sektor, in nadaljevanju nenadomestljivega dela za ohranjanje zdravja naših demokracij".

Razpis je del vrste projektov, ki jih sofinancira EU, da bi podprla pluralnost in svobodo medijev.

Kot so še sporočili iz Bruslja, želijo z razpisom doseči pravno in gmotno podporo učenja preiskovalnega novinarstva, vzpodbujati deljenje vsebin, skupno pisanje in prevajanje novinarskih prispevkov splošnega interesa ter nadzor kršenje svobode medijev, tako da bi evropska javnost in evropske institucije dobile zanesljive in celostne informacije.