#družba 19.11.2020 13:47

Virtualni karierni sejem obiskalo že več kot 7000 osnovnošolcev

Maribor, 19. novembra - Kariernega sejma poklicev in izobraževanja za osnovnošolce, ki zaradi epidemioloških razmer letos prvič poteka v virtualni obliki, se je v prvih treh dneh od odprtja udeležilo že okoli 7000 mladih obiskovalcev. Za osnovnošolce je na voljo le še danes, prihodnji teden pa se dogodek v organizaciji mariborske občine nadaljuje za dijake srednjih šol.

Osnovnošolci bodo tako še popoldne lahko obiskali virtualno dvorano Živa knjižnica, ki jim ponuja dva načina komunikacije - klepet ali video klic, pri tem pa bodo imeli knjigo priložnost povprašati o vsem, kar jih zanima v zvezi z želenim šolanjem, študijem ali poklicem.

Mestna občina Maribor je sejem pripravila v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje, mariborsko univerzo, Štajersko gospodarsko zbornico, območno obrtno-podjetniško zbornico, Mladinskim kulturnim centrom Maribor in Fundacijo Prizma. Do danes se je za skupinski ogled stojnic prijavilo že 106 šol, med njimi 59 osnovnih in 47 srednjih šol, pri čemer pa učenci in dijaki prihajajo z območja celotne države.

Organizatorji so ta teden skupaj zabeležili že več kot 221.000 ogledov strani oziroma sejemskih prostorov, v povprečju pa se 30 odstotkov udeležencev dnevno vrača na sejem in nadaljuje oglede stojnic, ki v povprečju trajajo deset minut. Virtualni obisk je brezplačen in omogoča samostojni ogled učencev in dijakov ter skupinski ogled šolskih oddelkov.

Sodelovanje pri projektu je letos potrdilo že več kot sto razstavljavcev, ob mariborski univerzi pa sodelujejo tudi Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem ter Univerza v Novi Gorici, ki se bodo predstavile s posameznimi fakultetami. Vabilu so se odzvala tudi številna podjetja, ki prihajajo iz več kot 20 gospodarskih panog, med njimi Elektro Maribor, Henkel, Impol, Kety Emmi, Weiler, Talum, Vzajemna in drugi.